ontdek je plekje

tijdreizen aan de hand van tijdlijnen

Al zo lang ik mij kan heugen ben ik bezig de geschiedenis in kaart te brengen. Ik begon met een tijdlijn van mijn eigen leven. Daarna kwamen de schilders, de filosofen, de componisten … Inmiddels bewaar ik een kleine verzameling tijdlijnen op ruitjespapier. Ik weet niet waar die overzichtskoorts precies vandaan komt. In ieder geval ben ik nu eenmaal geen dier, kort aangelijnd aan de pin van het ogenblik, zoals Nietzsche schrijft.

Dat ik verzwaard (of verlicht?) ben met historisch besef, maakt mij iemand die ruimte en tijd uiteindelijk beleeft als wereldgeschiedenis. Hoe nietig ik ook ben, toch heb ik daar op de een of andere manier een plek in. Ik leef weliswaar in het hier en nu, maar bivakeer vaak in voorgaande eeuwen. En met de komst het world wide web is de geschiedenis er alleen maar toegankelijker op geworden.

Er zijn geschiedenisfreaks die veel verder gaan dan ik. Tom Schoepen uit Gent bijvoorbeeld ontwierp een Tijdsbalk van de Evolutie, Kennis en Cultuur die een hele wand beslaat.

tijdlijn van Tom Schoepen
detail van de tijdlijn van Tom Schoepen

Op de site van het Metropolitan Museum staat een mooie serie Timelines of Art History.
Zo kun je bijvoorbeeld een reis maken langs de kunstgeschiedenis van de Lage Landen verdeeld in de perioden 1000-1400, 1400-1600 , 1600-1800 of het meer van een afstand bekijken West-Europa onder de loep nemen: 500-1000, 1000-1400, 1400-1600, 1600-1800, 1800-1900

Andere tijdlijnen op het web: bbc.co.uk/history/timelines | hyperhistory.com | timelines.ws
worldhistory.com