vader van het stoomschip

250 jaar geleden werd Robert Fulton (1765-1815) geboren

Robert Fulton (1765-1815) was net als Samuel Morse (1791-1872) een Amerikaanse schilder én uitvinder. Beiden werden niet beroemd door hun artistieke prestaties maar met een uitvinding. Morse met het naar hem genoemde alfabet en de telegraaf, Fulton met de toepassing van de stoommachine in de scheepvaart. Hij werkte jarenlang in Parijs en zo kwam het dat de eerste stoomboot uit de geschiedenis in 1803 op de Seine voer.

Robert Fulton
in 1965 werd ter gelegenheid van zijn 200e geboortedag in de Verenigde Staten een postzegel van Robert Fulton uitgegeven

Maar Napoleon was niet in deze uitvinding geïnteresseerd en zo vormde de stoomboot geen bedreiging voor Engeland. In 1805 zou de Franse vloot definitief bij Trafalgar verslagen worden en daarna concentreerde Napoleon zich op de oorlogsvoering op het continent. Fulton keerde in 1806 definitief terug naar de Verenigde Staten. Daar zou hij het eerste door stoom aangedreven oorlogsschip uit de geschiedenis bouwen. De Amerikanen, die op dat moment ook met de Engelsen in oorlog waren, zouden in tegenstelling tot Napoleon het stoomschip tot ontwikkeling brengen.

Robert Fulton - Demologos
de tewaterlating van de Demologos van Robert Fulton op 29 oktober 1814 in New York. Dit was het eerste oorlogsschip uit de geschiedenis. De uitvinder zou het jaar daarop sterven en kon zijn ontwerp niet verder ontwikkelen.
In France, Fulton also met Robert R. Livingston, (1746-1813), who was appointed U.S. Ambassador to France in 1801, who was also of a scientifically curious mind, and they decided to build a steamboat together and try running it on the Seine. Fulton experimented with the water resistance of various hull shapes, made drawings and models, and had a steamboat constructed. At the first trial the boat ran perfectly, but the hull was later rebuilt and strengthened, and on August 9, 1803, this boat steamed up the River Seine, but sank. The boat was 66 feet (20.1 m) long, 8 feet (2.4 m) beam, and made between 3 and 4 miles per hour (4.8 and 6.4 km/h) against the current.
 
bron: nl.wikipedia.org

Robert Fulton [ en.wikipedia.org ] | Demologos [ en.wikipedia.org ]