tweemaal nationaal verleden

gisterenavond gezien: die Deutschen op ZDF
Verleden van Nederland op Nederland 2

Gisterenavond waren aansluitend op ZDF deel drie van die Deutschen en deel vier van Verleden van Nederland op televisie te zien. Ook al ging Verleden van Nederland over onze roemruchte Gouden Eeuw, opvallend bleef voor mij dat we toch maar een klein landje zijn in vergelijking met Duitsland. Bij onze oosterburen ging het gisterenavond over Barbarossa (Friedrich I) die keizer was over een rijk dat zich uitstrekte van de waddeneilanden tot aan Sicilië. Het verschil tussen het kleine Nederland en grote Duitsland is niet alleen zichtbaar in het veel grotere territorium en de rijkere geschiedenis van Duitsland, maar ook in de documentaireserie zélf: het budget van die Deutschen moet tientallen malen hoger hebben gelegen dan dat van Verleden van Nederland. De laatste documentaire is vergeleken bij de eerste een veredelde powerpoint presentatie bij een reeks citaten. Voor die Deutschen is een reeks mini-speelfilms gemaakt waarbij honderden figuranten zijn op komen draven. Dat brengt de geschiedenis natuurlijk wel dichterbij. In Verleden van Nederland moeten we het doen met veel (geanimeerde) historische plaatjes, wazige impressies en de rode draad die Charles Groenhuijsen heet.

Charles Groenhuijsen op de Batavia
voor de aflevering over De Gouden Eeuw bezocht Charles Groenhuijsen de replica van de Batavia op de Bataviawerf in Lelystad
De Gouden Eeuw is de eeuw waarin alles lijkt te lukken. Kunsten en wetenschappen floreren als nooit tevoren. Regenten besturen de steden en zijn tegelijkertijd kooplieden. Die combinatie maakt de jonge Republiek tot een internationale grootmacht. Op de wereldzee wappert de vlag van de VOC. De euforie is groot – maar zal deze lang standhouden?
 
In Amsterdam kun je niet om de rijkdom van de Gouden Eeuw heen. Zo zijn we in de imposante woning van Louis Trip, een zeventiende eeuwse koopman die door slim te netwerken exorbitant rijk wordt en een grote rol gaat spelen in het bestuur van zijn stad. En overzees, in Manhattan en in Jakarta, laat Charles Groenhuijsen zien waar Nederlanders in opdracht van de VOC voet aan wal zetten.
 
Bron: verledenvannederland.nl
voor de aflevering over De Gouden Eeuw mocht Charles Groenhuijsen ook naar Manhattan

Friedrich I. , Barbarossa
König und Kaiser des Heiligen Römischen Reichs

Er ist ein deutscher Mythos, der Inbegriff des mittelalterlichen Herrschers, ein edler Ritter, der auf einem heiligen Kreuzzug ums Leben kommt: Kaiser Friedrich I., wegen seines rotblonden Bartes “Barbarossa” genannt, ist wohl der populärste deutsch-römische Kaiser. Gräueltaten während seiner Heerzüge begründeten in Europa aber auch das Bild der zügellosen, anmaßenden Deutschen. Zu Barbarossas Zeit bekam der Begriff “deutsch” einen negativen Beigeschmack.

Bron: diedeutschen.zdf.de

scene uit die Deutschen: de Derde Kruistocht die Barbarossa in 1189 het leven zou kosten

Die Deutschen – Folge 3: Barbarossa und der Löwe
Verleden van Nederland – deel 4: de Gouden Eeuw