stilte voor de storm

gezien op Arte: 1913 – Der letzte Tanz des Kaisers
en Stille vor der Sturm over de eerste helft van het jaar 1914

Dit jaar wordt er veel aandacht besteed aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, het begin van wat men in Duitsland der Urkatastrophe des 20. Jahrhunderts is gaan noemen. Het boek 1913 Der Sommer des 20. Jahrhunderts van Florian Illies dat in 2012 verscheen, bracht ons al terug naar de stilte voor de storm honderd jaar geleden. Nu we steeds dichterbij komen (op 28 juni a.s. is de moordaanslag in Sarajevo honderd jaar geleden) verschijnen er steeds meer boeken, publicaties en documentaires over het voorspel en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

de moordaanslag op Franz Ferdinand
de moordaanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand op 28 juni 1914 is in de geschiedenisboeken het begin van de Eerste Wereldoorlog gaan markeren. Tijdens de julicrisis leek de oorlog nog niet onafwendbaar…

Omdat het herdenken van de julicrisis en het uitbreken van de oorlog begin augustus in de vakantieperiode valt, brengen uitgevers nu hun boeken op de markt. Toen ik vlak vóór kerst in een grote boekhandel in Duitsland was, lag er al een tafel vol nieuwe boeken over de Eerste Wereldoorlog. Ook op televisie wordt er veel aandacht aan de Grote Oorlog besteed. Natuurlijk in de eerste plaats op Duitse, Franse en Belgische zenders en op de BBC. In Nederland zal de Eerste Wereldoorlog altijd in de schaduw blijven staan van zijn opvolger.

Afgelopen weekend was het bij Arte een themaweekend over de periode vlak vóór het uitbreken van de oorlog. Met veel historische beelden werden we ondergedompeld in het zieltogende Belle Epoque. We zagen de machtige mannen uit die tijd allemaal voorbij komen: de keizer van Duitsland, de tsaar van Rusland, de sultan van het Osmaanse Rijk, de koning van Engeland.

stills uit Der letzte Tanz des Kaisers
stills uit 1913 – Der letzte Tanz des Kaisers
Ueber die Ursache des Ersten Weltkriegs sind sich die Historiker bis heute uneinig. War es die Ermordung des Thronfolgers Franz Ferdinand, die latent instabile Lage auf dem Balkan, der Streit um Elsass-Lothringen oder das Wettrüsten der Länder von Triple-Entente und Dreibund? Im Nachhinein wird nun versucht, die chaotisch anmutenden Ereignisse von damals in einen Zusammenhang zu bringen. Der Dokumentarfilm dokumentiert das damalige Geschehen an historischen Orten aus subjektiven und originellen Perspektiven und Annäherungsversuchen durch Kino, Literatur, Musical und Philosophie. Dafür verwendet Regisseur Don Kent Beiträge aus ganz unterschiedlichen Bereichen sowie seltene Archivbilder.
 
Um die Monate vor dem Ausbruch des Ersten Weltkriegs anschaulich zu machen, besuchte der Filmemacher Don Kent die damals wichtigsten europäischen Städte und sprach dort mit den unterschiedlichsten Persönlichkeiten. Im Rhythmus des frühen 20. Jahrhunderts reist der Dokumentarfilm durch Mitteleuropa von England über Frankreich, Deutschland, Italien, Österreich, Ungarn und Tschechien bis in den Balkanstaat Serbien. Feinfühlig analysiert er die Vorbedingungen der 1914 einsetzenden Moderne, mit der eine Orientierungslosigkeit einherging, die wohl bis heute andauert.
 
Bron: arte.tv

1913 – Der letzte Tanz des Kaisers [ arte.tv ] | Stille vor der Sturm [ arte.tv ]