Dagelijks archief: woensdag 4 februari 2015

zelfmoordpact

nu in diverse filmhuizen: Amour fou (2014) van Jessica Hausner
over de dubbele zelfmoord van Heinrich von Kleist en Henriette Vogel

amour fouOp de middelbare school hoorde ik tijdens de les Duitse literatuur voor het eerst van de zelfmoord van Heinrich von Kleist. Het zelfgekozen levenseinde kleefde de Duitse romantici aan. Het begon in de Sturm und Drang met Die Leiden des jungen Werther (1774) die in heel Europa een heuse zelfmoordepidemie veroorzaakte. Het cultiveren van Weltschmerz en zelfmedelijden maakte van zelfdoding een blijvertje onder de gevoelige zielen. De dichteres Caroline von Günderrode deed het in 1806. Het bizarre aan de zelfmoord van Heinrich von Kleist in 1811, is dat hij er niet alleen voor ging. Rüdiger Safranski schrijft in zijn essay over Heinrich von Kleist:

Op 20 november trekken Heinrich von Kleist en Henriette Vogel erop uit naar de kleine Wannsee. Ze nemen hun intrek in een pension. Verlangen licht en schrijfgerei op hun kamer. Ze slapen apart. Henriette heeft de tussendeur afgesloten. De volgende dag dollen ze wat met elkaar. Kleist springt over de planken van de kegelbaan. ‘s Middags laten ze op een heuvel vlak bij het pension een tafeltje neerzetten en koffie serveren. Kleist vraagt de pensionhoudster om een potlood. Als zij met het verlangde terugkomt, hoort ze twee schoten. Op de heuvel treft ze hen allebei dood aan. Henriette op de rug liggend. Kleist ineengezakt voor haar, zijn hoofd vlak bij haar rechterbeen. Op de grond twee pistolen.
amour fou
stills uit Amour fou
Heinrich von Kleist en Henriette Vogel in twee tableau vivants die herinneren aan interieurstukken van Georg Friedrich Kersting
trailer van Amour fou

Amour fou [ imdb.com ]