Rococo in Engeland

rococo style guide van het Victoria & Albert Museum

Toen ik twaalf jaar geleden voor het laatst in Londen was, bezocht ik het Victoria & Albert Museum. Dit museum herbergt een reusachtige collectie kunstwerken en kunstnijverheid. Ik volgde de route van de Engelse geschiedenis. De Engelsen delen hun nationale geschiedenis in volgens de regeerperioden van dynastieën. Tudor (1485-1603), Stuart (1603-1714), Georgian (1714-1837), Victiorian (1837-1901) en Edwardian (1901-1914). Vaak worden deze nog onderverdeeld. Bekend is de Regency (1811-1820), de periode dat George IV regent was van zijn vader George III. Op de afdeling Engelse geschiedenis van het Victoria & Albert Museum zijn de zalen gerangschikt in deze opeenvolgende perioden.

V&A Museum Rococo
Victoria & Albert Museum in Londen

De Georgian Era boeit mij op dit moment het meest. Deze begon met het einde van de Spaanse Successie Oorlog (1701-1713) die afgesloten werd met de Vrede van Utrecht (1713) en de Vrede van Rastatt (1714). De periode eindigde in 1837 met de dood van William IV. Engeland werd in deze tijd de machtigste handelsnatie in de wereld en bouwde het grootste koloniale rijk uit de geschiedenis op: The British Empire.

Dit enorme succes was mede te danken aan een sterk parlement en een relatief zwak koningschap. De liberale burgerij kon zich daardoor vrijer ontplooien, in tegenstelling tot een land als Frankrijk dat onder de absolute macht van de koning langer vasthield aan het mercantilisme en daardoor haar internationale handelspositie tekort deed. In de achttiende eeuw bleek de vrijhandel het meest succesvolle handelssysteem zodat Engeland als kapitalistische handelsnatie kon uitgroeien tot het machtigste land ter wereld.

V&A Museum Rococo
Rococo in het Victoria & Albert Museum

Een stijlperiode die samenviel met de Georgian Era, was het rococo dat tussen 1730 en 1770 in Frankrijk en in de katholieke delen van Duitsland de heersende stijl was. Rococo had zich ontwikkeld vanuit de barok en was een uitdrukking van het aristocratische levensgevoel. Het paste eigenlijk niet zo goed bij Engeland, dat zich met haar liberale maatschappij onderscheidde van de dominante Franse hofcultuur. Toch oefende het rococo invloed uit in Engeland, bijvoorbeeld op de portretten van Thomas Gainsborough.

Although the Rococo movement never got a foothold on British soil, English artists still felt its influence like a fresh breeze from across the English Channel. Without becoming flamboyant, a new, lighter look infused English art. The two leading British painters of the period, Thomas Gainsborough and Joshua Reynolds, were both influenced by French Rococo artist Jean-Antoine Watteau as well as Italian Renaissance and Baroque artists and Dutch and Flemish painting. The third great 18th-century British painter was William Hogarth.
 
Bron: The Rococo Influence in British Art [ dummies.com ]

rococo style guide [ vam.ac.uk ]