Jezus, Napoleon & Mohammed

gisteren gekocht: Napoleon – schaduw van de revolutie van Bart van Loo

Napoleon - schaduw van de revolutieCharles Ward en Steven Skiena, een engineer en tech wizard bij Google, ontwikkelden samen een zogenaamd reputation decay algorithm waarmee ze uit miljoenen zoekopdrachten de meest invloedrijke personen uit de geschiedenis uitfilterden. De resultaten werden gepubliceerd in het book Who’s bigger (2013). In de inleiding van Napoleon – schaduw van de revolutie refereert Bart van Loo aan de lijst invloedrijkste personen die Ward en Skiena publiceerden om aan te tonen waar Napoleon staat in de geschiedenis: tussen Jezus en Mohammed in.

Napoleon schaart zich dus tussen de stichter van het christendom en de islam in. Die positie symboliseert ook zijn ambivalentie. Napoleon is wetgever én massamoordenaar. Exporteur van de waarden van de Verlichting én despoot. Bevorderaar van kunst en wetenschap én rover. Als Jezus en Mohammed de uitersten van de mens vertegenwoordigen, dan staat Napoleon dus tussen hen in, maar wat mij betreft toch veel meer aan de kant van Mohammed, de veldheer, massamoordenaar en dictator. Leert Jezus ons dat Zijn Rijk niet van deze wereld is, dan is het rijk van Mohammed en Napoleon juist heel erg van deze wereld. En de hele wereld die zij aan hun wil onderwierpen, heeft dat geweten.

Leert Jezus ons dat Zijn Rijk niet van deze wereld is, dan is het rijk van Mohammed en Napoleon juist heel erg van deze wereld.
Most important persons in history
1. Jesus 2. Napoleon 3. Muhammad 4. William Shakespeare 5. Abraham Lincoln 6. George Washington 7. Adolf Hitler 8. Aristotle 9. Alexander the Great 10. Thomas Jefferson 11. Henry VIII of England 12. Charles Darwin 13. Elizabeth I of England 14. Karl Marx 15. Julius Caesar 16. Queen Victoria 17. Martin Luther 18. Joseph Stalin 19. Albert Einstein 20. Christopher Columbus 21. Isaac Newton 22. Charlemagne 23. Theodore Roosevelt 24. Wolfgang Amadeus Mozart 25. Plato
 
Bron: thelocal.fr

Napoleon – schaduw van de revolutie [ bartvanloo.info ]