Schopenhauer in Dresden

een bezoek gebracht aan schopenhauer-dresden.de

Arthur Schopenhauer (1788-1860) kwam in het voorjaar van 1814 naar Dresden. De hoofdstad van Saksen had kort daarvoor flink op zijn donder gehad in de bevrijdingsoorlogen van 1813. Begin mei 1813 waren de Franse legers de stad ingetrokken, maar werden door de Russische en Pruisische soldaten verdreven. Maar de Fransen keerden enkele weken later weer terug. Na een wapenstilstand van twee maanden barstten in augustus 1813 de gevechten weer los. In de Slag bij Dresden werd de stad gebombardeerd, niet voor de eerste keer en niet voor de laatste keer.

Dresden 1813
De Fransen trekken over de Elbe bij Dresden op 16 mei 1813

De vier jaar (1814-1818) dat Schopenhauer als doctor in de filosofie in Dresden woonde, waren de vruchtbaarste jaren van zijn leven. Hier schreef hij het manuscript van zijn hoofdwerk Die Welt als Wille und Vorstellung. Veel vrienden had Schopenhauer niet in Dresden. Een van de weinigen was de zeven jaar oudere filosoof Karl Christian Friedrich Krause (1781-1832). Krause was een early adopter van de oosterse mystiek. Beide filosofen deelden hun interesse voor de Upanishaden, oud-Indische filosofie van vóór het boeddhisme. Schopenhauer vond hier de sleutel voor zijn pessimistische filosofie.

de jonge Arthur
portret van Arthur Schopenhauer op 27-jarige leeftijd door Ludwig Sigismund Ruhl uit 1815
Da ich aber wählen kann, wünsche ich mir einen Aufenthalt der mir schöne Natur, Gegenstände der Kunst und wissenschaftliche Hülfsquellen darbietet und mich auch die nöthige Ruhe finden läßt. Dies alles habe ich, so weit ich auch gereist bin, nirgends so schön vereinigt gesehen als in Dresden, und schon längst war es daher mein Wunsch dort einmal einen dauernden Aufenthalt nehmen zu können. Ich habe daher große Lust jetzt nach Dresden zu gehen.
 
Arthur Schopenhauer an Carl August Böttiger am 21. April 1814

schopenhauer-dresden.de