zondag gekocht in de Dominicanen: Gute Nacht Freunde
Op de middelbare school lazen we in 1980 tijdens de les moderne Duitse literatuur uit Exkurse in die Literatur en Moderne Literaturstunden (beide leerboeken uitgegeven door Thieme, Zutphen). Zo leerde ik de Duits(talig)e schrijvers van de twintigste eeuw kennen: Ilse Aichinger, Wolfgang Altendorf, Paul Alverdes, Wolfgang Borchert, Heinrich Böll, Siegfried Lenz, Maria Luise Kaschnitz, Wolfgang Hildesheimer, Ernst Wiechert en Hermann Hesse. Op mijn boekenlijst stonden Böll,Dürrenmatt, Hesse, Kafka en Lenz.
Nu ik aan het lezen ben in Gute Nacht Freunde dat ik afgelopen zondag in Maastricht kocht, komt mijn eerste kennismaking met de moderne Duitse literatuur 36 jaar geleden weer naar boven. Christoph Buchwald maakte een selectie van 25 boeken die hij een plaats op ons nachtkastje gunt. Voor mij is het een tweede kennismaking met de Duitse literatuur. Twaalf boeken zijn van 1980 of later en aangezien ik na de middelbare school de Duitse literatuur niet echt meer gevolgd heb, kom ik veel nieuwe namen tegen.
Wolfgang Hernndorf en Kristine Bilkau schreven met Tschick (2012) en Die Glücklichen (2015) twee bestsellers van formaat die kortgeleden ook in een Nederlandse vertaling verschenen en horen bij de jongste generatie. Van de oudere generatie is Wolfgang Koeppen (1906-1996) helemaal nieuw voor mij en ook Irmgard Keun (1905-1982) kende ik niet. Het eerste boek in de rij van aanbevelingen is overigens Doctor Faustus (1947) van Thomas Mann. In 1999 werd dit boek door 99 Duitse literatuurwetenschappers uitgeroepen tot een van de beste tien Duitse boeken van de twintigste eeuw.

Bron: uitgeverijcossee.nl