it was a very good year

we weten dat het niet deugt, maar…
schaamteloos kapitalisme blijft gewoon erg leuk om naar te kijken

1959 was een goed jaar. Het was op het hoogtepunt van de American Dream. Auto’s waren halve ruimtevaartuigen geworden. Hadden ook veel ruimte nodig. Dat kon alleen maar in het optimistische Amerika van de fifties en de sixties en is in het Amerika van Bush ondenkbaar geworden. Laat staan in het Amerika van Gore… Want het waren energieslurpers, deze slagschepen van het asfalt. Nu is het pure nostalgie geworden en ik dompel mij af en toe onder in zoete rouw over een tijd die nooit meer zal terugkomen. Een tijd waarin we onze dromen konden vormgeven in snoepkleurige bakken met royale vleugels en vinnen en veel blinkend chroom. Op maat gemaakt voor assepoesters en prinsen.

1959 cadillac
De achterkant van de 1959 Cadillac
hét symbool van de American Dream

Als er weer eens een film op televisie is met het bouwjaar tussen 1955 en 1965, dan kijk ik altijd even naar de auto’s. En op het web kan het natuurlijk ook. Een van de leukste websites over Amerikaanse oldtimers die ik laatst tegenkwam, is Old Iron Online in toepasselijke retrolook. Je kunt ook highres scans bekijken van de orignele brochures van bijvoorbeeld de 1959 Cadillac, de 1959 Mercury, de 1959 Pontiac, de 1959 Chevrolet, de 1959 Ford, de 1959 GM, de 1959 Oldsmobile, de 1957 Buick en de 1957 Dodge.

Ook wat grafische vormgeving betreft zijn deze om in te happen. En om weemoedig terug te kijken naar een tijd waarin er op een reclamebureau nog met gouache en acrylverf geschilderd werd! Helemaal een walhalla voor autoliefhebbers, grafisch vormgevers en retrofreaks is oldcarbrochures.com Mjummie!

It was a very good year

When I was thirty-five
It was a very good year
It was a very good year for blue-blooded girls
Of independent means
Wed ride in limousines
Their chauffeurs would drive
When I was thirty-five

uit: Seventeen van Frank Sinatra

meer links op mijn retro website Johannes in Retroland