Vendémiaire

224 jaar geleden werd de Republikeinse Kalender ingesteld
vandaag zou het 1 Vendémiaire An CCXXIV zijn geweest

De Franse Revolutie wilde de geschiedenis opnieuw laten beginnen. De meest ingrijpende verandering van dat nieuwe begin, was de invoering van de Franse Republikeinse Kalender. Net als met de nieuwe bestuurlijke indeling van Frankrijk in 83 arrondissementen, moest ook de tijd opnieuw ingedeeld worden. De sporen van het verleden moesten daarbij zoveel mogelijk uitgewist worden. De traditionele kalender wordt bepaald door de Romeinse en christelijke erfenis. In de Franse Republikeinse Kalender was daar niets meer van terug te zien: de maand augustus ging op in Themidor (hittemaand) en Fructidor (fruitmaand) en de zondag, de Dag des Heeren, verdween. Daar kwam driemaal per maand een rustdag (décadi) voor in de plaats.

Vendémiaire
Kalenderplaat van de maand Vendémiaire (22 september – 21 oktober)

De nieuwe maanden bestonden niet uit vier weken maar uit drie décades (tien dagen). Zo ontstond er een jaar van twaalf maanden die dertig dagen telden. De resterende 5/6 dagen werden sansculottides of aanvullende dagen genoemd. Deze waren gewijd aan de deugd (jour de la vertu), dag van de deugd, het vernuft (jour du génie), de arbeid (jour du travail), de meningsuiting (jour de l’opinion), de beloning (jour des récompenses) en de revolutie (jour de la révolution). De 360 andere dagen waren niet meer gewijd aan christelijke feesten of heiligen maar aan een dier (iedere quintidi), een werktuig (iedere rustdag) of een plant, boom, mineraal of delfstof (iedere andere dag).

De Franse Republikeinse Kalender begint op 22 september en telt 12 maanden die ieder in drie decades zijn ingedeeld. De herfstmaanden (eindigend op -aire) zijn Vendémiaire Wijnmaand (22 september ~ 21 oktober), Brumaire Mistmaand (22 oktober ~ 20 november) Frimaire Koudemaand (21 november ~ 20 december). De wintermaanden (eindigend op -ôse) zijn: Nivôse Sneeuwmaand (21 december ~ 19 januari), Pluviôse Regenmaand (20 januari ~ 18 februari) en Ventôse Windmaand (19 februari ~ 20 maart). De lentemaanden (eindigend op -al) zijn Germinal Kiemmaand (21 maart ~ 19 april), Floréal Bloemmaand (20 april ~ 19 mei) en Prairial Weidemaand (20 mei ~ 18 juni). De zomermaanden (eindigend op -idor) zijn Messidor Oogstmaand (19 juni ~ 18 juli), Thermidor Hittemaand, (19 juli ~ 17 augustus) en Fructidor Fruitmaand (18 augustus ~ 16 september).

Republikeinse Kalender [ W&V ]