Peredvizhniki

gezien op Oudjaarsdag: Передви́жники Russisch Realisme rond Repin 1870-1900
Drents Museum Assen, nog tot 2 april 2017

Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900 is de laatste tentoonstelling die ik dit jaar bezocht. Verschillende schilderijen van Repin en andere Russische schilders van de Peredvizhniki kende ik al uit Sint Petersburg maar er was ook veel nieuw werk. Een schitterende tentoonstelling en bovendien prachtig ingericht. Omdat er op deze tentoonstelling enorme doeken hangen, is er veel ruimte voor de bezoekers overgelaten.

peredvizhniki
De intro van de tentoonstelling Peredvizhniki
peredvizhniki
rechts het beroemde portret van V.Stasov (1883)
van Ilja Repin
peredvizhniki
Sadko (1876) van Ilya Repin
Het schilderij is 323 cm hoog en 230 cm breed.
peredvizhniki
Het grootste schilderij op de tentoonstelling is de kus ceremonie (1895) van Konstantin Egorovich Makovsky
Nikolai Kasatkin
Het verzamelen van steenkool door de armen bij een oude mijnschacht (1894) door Nikolai Kasatkin

Vasily Veresjtsjagin
Door zijn status als militair, ging Veresjtsjagin mee op verschillende veldtochten. Van 1867 tot 1884 kwam hij onder meer in Turkestan, de Himalaya, India en Tibet (1873) en nog een keer India (1884). In het bijzonder nam Veresjtsjagin deel aan de Russisch-Turkse Oorlog, waaronder het beleg van Pleven, waar zijn broer omkwam. Hijzelf raakte levensgevaarlijk gewond bij de oversteek van de Donau bij Roese. Na de oorlog vestigde Veresjtsjagin zich in München. Daar produceerde hij zijn schilderijen in een zodanig tempo dat hij ervan werd beschuldigd assistenten te hebben. Zijn onderwerpen, een poging om vrede te bereiken door de verschrikkingen van oorlog te tonen, trokken een sensatiebelust publiek, dat normaal gesproken nooit in kunst was geïnteresseerd. Bron: nl.wikipedia.org

Vasily Veresjtsjagin
Na de overwinning (1868) van Vasily Veresjtsjagin is een voorloper van de oorlogsfoto. Veresjtsjagin is net als zijn leermeester Jean-Léon Gérôme vertrouwd met het oriëntalisme.

peredvizhniki [ drentsmuseum.nl ]