maffe komedie

zondagmiddag gezien op Een: Arsenic and old lace (1944)

Arsenic and old laceDe reden waarom ik naar deze maffe komedie van Frank Capra keek, was omdat ik Peter Lorre wilde zien. De Duitse acteur met de uitpuilende ogen werd in één klap beroemd als de kwetsbare seriemoordenaar Hans Beckert uit M Eine Stadt sucht einen Mörder uit 1931 van Fritz Lang. In 1935 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar speelde hij de klassieke romanfiguur Raskolnikov in Crime and Punishment (1935) en in de jaren daarop nog een aantal hoofdrollen. Hans Beckert bleef hem achtervolgen want Lorre werd meestal gecast als een wat sinistere maar tamelijk ongevaarlijk personage. Vooral zijn rollen in The Maltese falcon (1941) en Casablanca (1942) zijn memorabel. In dezelfde tijd werden de opnamen gemaakt voor Arsenic and old lace maar de film werd pas in 1944 uitgebracht. Lorre speelt de rol van dr. Einstein en hoefde zijn Duitse accent dus niet te verbergen. De Tweede Wereldoorlog was voor de Verenigde Staten nog niet begonnen tijdens de opnamen in 1941. Er worden nog geen toespelingen op de oorlog gemaakt. Dat zou met Casablanca veranderd zijn.

Arsenic and old lace
stills uit Arsenic and old lace (1944)

Arsenic and old lace [ en.wikipedia.org ]