de lachende Rembrandt

in het Rembrandthuis Amsterdam, 7 juni – 20 juli 2008
In oktober 2007 dook een schilderij met een lachende man op waarvan vermoed werd dat het van de hand van Rembrandt was. Dit schilderij is van 7 tot en met 29 juni in het Rembrandthuis te zien. Het wordt samen met een klein aantal gerelateerde werken en met uitvoerige documentatie in Rembrandts voormalige atelier aan het publiek gepresenteerd.
de lachende Rembrandt
Hoewel het schilderijtje gevierd wordt als een nieuwe ontdekking, was het bestaan ervan al bekend dankzij een reproductieprent van rond 1800. De maker van die prent meende dat het om een schilderij van Frans Hals ging, maar in het begin van de 20ste eeuw raakten verschillende kunsthistorici ervan overtuigd dat het een schilderij van Rembrandt betrof. Dat inzicht was echter nauwelijks tot de kunstwereld doorgedrongen.
 
Toen het schilderij in 2007 op een Engelse veiling opdook, werd het door sommigen als een eigenhandige Rembrandt herkend. In de daarop volgende periode werd het uitvoerig onderzocht door het Rembrandt Research Project in samenwerking met een Engels laboratorium. Op verschillende technische en stilistische gronden is nu vast komen te staan dat het gaat om een eigenhandig, vroeg werk van Rembrandt uit ca. 1628.
 
Rembrandt bestudeerde in zijn vroege periode de verschillende gevoelens (‘affecten’) van de mens zoals die op het gezicht en in de houding tot uitdrukking komen. Dit schilderij is een bijzondere uiting van die belangstelling. Een aantal opvallend sterke overeenkomsten met Rembrandts vroege zelfportret uit ca. 1629 in Neurenberg maakt het zeker dat het schilderij voor de spiegel geschilderd moet zijn. Vandaar de keuze van de titel: De lachende Rembrandt.
 
Bron: rembrandthuis.nl

de lachende Rembrandt [8weekly.nl]