klaagzang

gisterenavond met Michaela gezien in Focus [Arnhem] : Elegy (2007)

Elegy Het was wel even wennen. Onlangs had ik Ben Kingsley nog gezien in Betrayal toen hij nog geen Sir was met een kaal hoofd. In Elegy speelt hij 25 jaar later weer de rol van ontrouwe partner, in dit geval van gescheiden hoogleraar die niet van zijn studentes af kan blijven. Geloven in de liefde doet hij allang niet meer. Voor hem is de beeldschone studente Consuela (gespeeld door Penélope Cruz) een kunstwerk waar hij sex mee heeft. Wanneer blijkt dat zij echt van hem houdt en een relatie met hem wil, raakt hij in verwarring. Temeer omdat hij geconfronteerd wordt met het leeftijdverschil en daardoor met zijn eigen leeftijd. Daarmee komt het werkelijke thema van Elegy aan het licht: de angst voor de lichamelijke aftakeling. Door zich als teenager te gedragen en jonge vrouwen te consumeren, houdt hij de naderende ouderdom op een afstand. Maar wanneer Consuela hem uitnodigt voor een feest bij haar thuis zodat hij kan kennismaken met haar ouders, is hij te laf om die confrontatie aan te gaan. Elegy eindigt met een loutering waarbij de aftakeling van het lichaam onder ogen moet worden gezien, maar heel anders dan je verwacht.

Regisseuse Isabel Coixet gooide al hoge ogen met films als „My Life Without Me’ en „The Secret Life of Words’ waarvoor ze zelf het scenario schreef. Elegy daarentegen is een verfilming van Philip Roths boek „The Dying Animal’. Zijn werk is al eerder met succes verfilmd met „The Human Stain’ (2003). Elegy doet het ook erg goed, de film ontving een nominatie voor een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.
Elegy
Penélope Cruz en Sir Ben Kingsley tijdens de Berlinale 2008 in februari van dit jaar waar Elegy genomineerd werd voor een Gouden Beer
Coixet vertelt het verhaal op een rustig tempo met de nodige stiltes, waardoor de film misschien niet voor iedereen is weggelegd. Het zorgt er wel voor dat de hele cast de tijd krijgt om hun personages goed te ontwikkelen. Alle acteurs zijn goed gecast en zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. De personages zijn echte mensen van vlees en bloed wat de geloofwaardigheid ten goede komt. Het zijn de acteurs die de film naar een hoger plan tillen. Ben Kingsley speelt een goede rol als de fragiele David. Ook de bijrollen van Dennis Hopper, Patricia Clarkson en Peter Sarsgaard zijn uitstekend neergezet. Vooral Penélope Cruz laat zien wat zij in huis heeft, niet alleen in haar naaktscènes. Haar acteerwerk is bewonderenswaardig. Ze speelt een sterke vrouw die precies weet wat zij wil in het leven. Haar personage is sterker dan David. Elegy is een prachtige, oprechte film over liefde, dood, ouderdom en de twijfels die bij relaties kunnen ontstaan. Coixet heeft met een ware sterrencast een ontroerende en fascinerende film gemaakt die vanaf de eerste scène boeit en je niet meer loslaat.
 
Bron: movie2movie.nl

Bekijk de trailer op elegymovie.nl