Nederland is in de war

Sussen en bijeenhouden, dat is de opdracht die de meeste gezagsdragers in Nederland zich stellen na de gebeurtenissen van 11 september 2001, 6 mei 2002 en 2 november 2004. Met als doemscenario een etnische burgeroorlog voor ogen, is deze strategie natuurlijk vanzelfsprekend. Maar het kan ook gemakkelijk leiden tot een sullig en welwillend soort naieviteit, die tot uitdrukking komt in opvattingen als “DE islam bestaat niet” of “alle godsdiensten kunnen gevaarlijk zijn” Ik ervaar dat zelf als een hinderlijke vorm van wegkijken. De arabist Hans Jansen besluit zijn essay Dhimmitude ( verschenen in Trouw | Letter en Geest, 27 november 2004 ) met de woorden:

De voorzorgzucht van Balkenende en Donner is het laatste wat we op dit moment als antwoord nodig hebben.

Er is nu een campagne gestart onder de leuze “Nederland niet kapot te krijgen” Dagblad Trouw schreef gisteren het volgende commentaar bij deze campagne:

( … ) Het feit dat het nodig is op te merken dat Nederland niet is kapot te krijgen, is al een veeg teken. Als het echt zo stabiel was, hadden we deze campagne immers niet nodig. De campagne past in het huidige tijdsbeeld, waarin Nederland heen en weer geslingerd wordt tussen de twee uitersten van naïviteit en woede. Na de moord op Fortuyn, en onlangs weer na de moord op Van Gogh, overheerste de woede; steevast komen daarna de tegenkrachten die meestal met goede bedoelingen willen sussen en bijeenhouden. De campagne “Nederland, niet kapot te krijgen” hoort onmiskenbaar tot deze tegenkrachten.( … )

Deze campagne mogen we er wat mij betreft best bijhebben, als tegelijkertijd ook maar de scherpte van het debat gezocht wordt en we de moed tonen om de confrontatie met de Islam (want daar gaat het natuurlijk allemaal over) aan te gaan.

beeldmerk
Het logo doet denken aan dat van een verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog. De stoer boksende Hollandse leeuw zonder de ontwapenende ironie van de blauwe Postbankleeuw. Nederland, ontwaakt!?

nederlandnietkapottekrijgen.nl