zware jongens

op televisie gezien: Goodfellas (1990) van Martin Scorcese

Samen met The Godfather I & II en Scarface behoort Goodfellas tot het beste wat er ooit over het slechtste (de georganiseerde handel in misdaad) gemaakt is. Goodfellas is een terugblik op het leven van de half-Ierse, half-Italiaanse Henry Hill en begint met de openingszin:”as far as I can remember, I always to be a gangster.” Door de voice over wordt de film een vertelling vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Henry Hill. Halverwege komt er plotseling een tweede voice over bij, die van Henry’s toekomstige vrouw, waardoor het verhaal enigszins lijkt te gaan zwalken. Toch heeft Scorcese de regie stevig in handen en trekt met meesterhand alle registers open: snelle dolly-shots, freeze-frames, voice-over, jump cuts, enz. Anders dan The Godfather trilogie die met klassieke cinematografische middelen verteld wordt, is Goodfellas duidelijk een film van achttien jaar later. De invloed van videoclips is duidelijk merkbaar en dat wordt nog versterkt door het gebruik van popmuziek (o.a. ‘sunshine of your love‘ van Cream). In de tweede helft van het verhaal dat loopt van ongeveer 1955 tot 1985 wordt de montage sneller, een trefzekere vertelwijze om de snelle en fragmentarische tijdgeest over te brengen maar vooral ook het inmiddels door cokaïne aangetaste brein van de hoofdpersoon. De personage Paulie (Paul Cicero) gespeeld door Paul Sorvino is gebaseerd op de gangster Paul Vario (1914-1988). Henry Hill is overigens nog in leven en slijt nu in de anonimiteit zijn dagen ergens in een onbekend maar ongetwijfeld duf Amerikaans provinciestadje.

goodfellas
Goodfellas de zware jongens Ray Liotta, Robert DeNiro, Paul Sorvino en Joe Pesci
Ray Liotta speelt Henry Hill, een jongen uit de Bronx die op zijn dertiende auto’s gaat parkeren en gekaapte sigaretten verkoopt voor de maffia die hij voordien gadesloeg aan de overkant van de straat. Het leventje van de georganiseerde misdaad is voor hem een droom: hij ziet mannen die veel geld vangen voor weinig inspanningen, die gerespecteerd worden in de buurt, en bovenal mannen die ergens bijhoren, die deel uitmaken van een familie die alle andere families overstijgt.
 
We volgen Hill over een periode van bijna dertig jaar: zijn vriendschap met Tommy (Joe Pesci), een driftige dwerg die je voor een verkeerd woord kapot maakt, en met Jimmy (DeNiro), een “gentleman“ boef die op zijn manier gevaarlijker is dan Tommy, aangezien zijn agressie verborgen gaat onder een glimlach. De hele buurt staat onder de bescherming van Paulie (Paul Sorvino), de godfather die van alles een stukje meepikt en zonder wiens toestemming er niets gebeurt.
 
Bron: digg.be

goodfellas.martin-scorsese.net | Goodfellas [ en.wikipedia.org ]