paus Franciscus in Assisi

Paus Franciscus in Assisi over het Kruis van San Damiano

AssisiVanmorgen was er op het plein voor de Basilica San Francesco in Assisi een bijzondere Mis waarbij paus Franciscus celebreerde. De RKK zond de Mis vanmorgen live uit op Nederland 2. Hieronder een fragment uit de homilie bij de apostellezing (Galaten 6 : 14-15) en de Evangelielezing (Mattheus 11 : 25-30).

Tijdens Franciscus’ leven waren de liefde voor de naaste en de navolging van Christus onafscheidelijk met elkaar verbonden. Wat leren we vandaag van Franciscus’ getuigenis? Het eerste en misschien wel meest fundamentele van deze getuigenis is: dat Christen zijn betekent dat je een levende relatie hebt met de persoon van Christus, is je bekleden met Hem, is lijken op Hem.
 
Waar begon Franciscus’ ontmoeting met Christus? In het moment dat Christus naar ons kijkt op het moment dat Hij Zijn Leven aan ons geeft. Franciscus ervaart dit moment op een bijzondere manier bij het kruis van Damiaan. Op dat kruis is Christus niet afgebeeld als een dode, maar als een volop levende. Christus’ ogen zijn niet gesloten maar wijd open. Hij kijkt naar ons op een manier die ons hart raakt. Het kruis spreekt niet over nederlaag, ook niet over falen. Paradoxaal genoeg spreekt het over een dood die leven geeft. Want deze dood gaat over liefde, de liefde van Christus die sterker is dan de dood.Als we in de ogen kijken van de gekruisigde Jezus dan worden we opnieuw geboren, worden we een nieuwe schepping. Alles begint hiermee: de ervaring van de genade, de genade die alles kan veranderen, de ervaring dat Iemand ons lief heeft, niet om wat we doen, maar om wie we zijn. Ondanks onze zonden heeft Hij ons lief. Daarom kan Franciscus de apostel Paulus nazeggen, die zegt: “Ik wil me op niets anders laten voorstaan dan op het kruis van onze Heer Jezus Christus”.We wenden ons tot u, Sint Franciscus en vragen u: Leer ons om het oog gericht te laten houden op het kruis. Laat de gekruisigde Christus ons onophoudelijk blijven aanstaren opdat we worden vergeven en worden herschapen in Zijn liefde.
Damiaan kruis
Een onbekende kunstenaar uit Umbriëheeft de ikoon van het kruis geschilderd in de 12-de eeuw. Er is een sterke Syrische invloed. Uit de kunstgeschiedenis is ons inderdaad bekend dat er toen enkele Syrische monikken in die streek verbleven
Christus kijkt naar ons op een manier die ons hart raakt. Het kruis spreekt niet over een nederlaag en ook niet over falen. Paradoxaal genoeg spreekt het over een dood die leven geeft.

uit de homilie van paus Franciscus

In het Evangelie van vandaag lezen we: “Neem Mijn juk op u en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel” (Matteüs 11:29) Hier gaat het om de tweede getuigenis die Franciscus ons geeft: dat iedereen die Christus volgt, ware vrede ontvangt. De vrede die alleen Christus ons geven kan. De wereld kent die vrede niet. Het is de grootste vrede die er is, de vrede van het kruis.
 
Laten wij elk menselijk wezen respecteren: staak de gewapende conflicten die zoveel bloed op de aarde vergieten, laat de wapens zwijgen en laat overal de haat plaatsmaken voor de liefde, belediging voor vergeving en tweedracht voor eensgezindheid. Luisteren we naar het geschreeuw van hen die wenen, lijden en sterven vanwege geweld, terrorisme en oorlog, in het Heilige Land – zo geliefd door Sint Franciscus – in Syrië, in het hele Midden-Oosten, in de wereld.
 
met dank aan de ondertiteling voor doven- en slechthorenden RKK
Michaela in Assisi
Michaela in Assisi 19 juni 2013

Kruis van San Damiano [ franciscaans.nl ]