een traag wezen

gelezen in NRC Handelsblad: de column van Afshin Ellian
Sint Job mag niet verzoenen, hij moet polariseren
Afshin EllianDe wereld is sinds de globalisering van de massamedia, de invoering van de computer en internet dramatisch veranderd. De snelheid waarmee de politieke, economische en culturele werkelijkheid zichzelf modificeert en uitvindt, is voor het beperkte bevattingsvermogen van de mens angstaanjagend. Elke vorm van rust is weg. Snelheid is de maat. Echter, de mens is nog steeds een traag wezen. Het mentale denkproces ging de trage fysieke werkelijkheid van de mens altijd ver te boven.
 
Sinds de succesvolle intrede van de exacte en empirische wetenschappen ziet de mens zijn traagheid als een gebrek. Een goede auto is een auto die snel is. En ook een goede computer is een snelle computer. Het gaat zelfs niet meer om de snelheid op aarde, maar om snelheid in de ruimte: de snelheid waarmee de mens zich in de ruimte kan verplaatsen.
 
Hoe werkt de snelle mens? Zijn fantasieën moeten worden verwezenlijkt in de reële wereld. Wat betekent dit voor de politieke realiteit? Er is geen tijd voor bedachtzaamheid, bezinning en traagheid.
 
Het dataverkeer confronteert ons elke seconde met een grote hoeveelheid nieuws uit alle delen van de wereld. Hier schrikken zelfs onze fantasieën van. De gewelddadige hoeveelheid informatie saboteert soms elke serieuze poging om tot een oordeel te komen. Daardoor wordt ons oordeelsvermogen verlamd, dat niet op snelheid maar op rust, regels en referentiekaders is gebaseerd. Ook komen daardoor de politieke instituties in de problemen. Deze instituties zijn bedacht om de snelheid en vergankelijkheid tegen te gaan.
 
Afshin Elian in NRC Handelsblad, Opine & Debat 27 maart
De gewelddadige hoeveelheid
informatie saboteert soms
elke serieuze poging om
tot een oordeel te komen
pauw & witteman
Televisie was altijd een snel medium, maar kan tegenwoordig niet meer zonder zijn jongere en snellere broertje. Daarom hebben nieuwsrubrieken op televisie allemaal hun eigen website en twitter-kanaal, die niet alleen grote invloed hebben op de journalistiek, maar ook op onze tijd om het nieuws te verwerken.

lees de hele column [ weblogs.nrc.nl ]