verloren onschuld

vanavond op Nederland 2 om 23.20 in Het uur van de Wolf
De naakte meisjes van fotograaf Jock Sturges

Jock SturgesWat David Hamilton in de jaren zeventig deed, lijkt tegenwoordig taboe. Hamilton smeerde vaseline aan de randen van de lens voor een dromerig effect. Nu moet je de hele lens met vaseline bedekken, achter matglas fotograferen of met Photoshop een flinke blur loslaten om niet achter te tralies te komen. Naakte kinderen en teenagers zijn niet onschuldig meer. De Amerikaanse fotograaf Jock Sturges weet daar alles van.

Sturges ziet met lede ogen aan hoe in de geglobaliseerde kunstwereld „veilige„ onderwerpen als oorlog en menselijk lijden voorrang krijgen boven de onschuldige schoonheid van het naakte lichaam.
In 1990 neemt de FBI al zijn werk in beslag en zit hij vast op verdenking van kinderporno. In deze documentaire geeft Sturges zichzelf bloot en ageert hij tegen de Amerikaanse moraal die naakt verwart met seksualiteit en die kwetsbaarheid en schoonheid gevaarlijker acht dan geweld. “We zien op elke straathoek een kindermisbruiker en kunnen de schoonheid niet meer accepteren. Die hebben we naar de modellen geschoven.“ Jock Sturges is internationaal gezien een van de meest vooraanstaande portretfotografen, maar zijn werk roept controverse op vanwege het onderwerp. Sturges ziet met lede ogen aan hoe in de geglobaliseerde kunstwereld „veilige„ onderwerpen als oorlog en menselijk lijden voorrang krijgen boven de onschuldige schoonheid van het naakte lichaam. Dit in tegenstelling tot de iconografie van de schilderkunst, waar naakt al eeuwen staat voor onschuld. Deze documentaire stelt daarmee vragen over schoonheid, schaamte, seksualiteit en kunst.
 
Bron: nps.nl

Jock Sturges [ en.wikipedia.org ] | Misty Dawn, Sturges muze