geanimeerd

Holland Animation Film Festival 2010 t/m zondag 7 november
Gingerbread Man (1994) van The Residents

Vandaag is de vierde dag van de 14e editie van het Holland Animation Film Festival in Utrecht. Het festival bestaat 25 jaar en wil vooral vooruit kijken.

Animatie is in staat om indrukken en beelden van de externe wereld te laten samensmelten met onze interne, verstandelijke en emotionele kanten. Door deze kwaliteiten is het essentieel voor de kunstgeschiedenis en überhaupt voor de Geschiedenis; omdat het in verleden en heden gebruikt is om gebeurtenissen en ideeën te documenteren die anders niet overgebracht of gedocumenteerd kunnen worden. (Martha Colburn (filmmaker, VS)
HAFF
website haff.nl

Op de vooravond van het festival maakte ik bij Kees kennis met een computeranimatie van het Amerikaanse avant garde collectief The Residents. Gingerbread Man uit 1994 toont een troosteloos laat-twintigste-eeuws naturalisme. Deze animatie is een verzameling bizarre miniatuurtjes met eenzame individuen die in hun gemeenschappelijke lotsverbondenheid met een mannetje van peperkoek samen gevangen zitten in een doelloos draaiend rad.

Gingerbread man
Ah, look at all the lonely people
stills uit Gingerbread Man 1994
The Residents Gingerbread Man, 1994

Holland Animation Film Festival [ haff.nl ]