Goejanverwellesluis

oude schoolplaten op historywallcharts.eu

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam is een van de musea die door de bezuinigingen met sluiting wordt bedreigd. (Je kunt hier een petitie ondertekenen.) Een van de educatieve projecten waaraan dit museum heeft meegewerkt, is de website historywallcharts.eu waar inmiddels 3700 geschiedenis schoolplaten uit de periode 1830-1990 zijn samengebracht.

historywallcharts.eu
de website historywallcharts.eu

Niet alleen bekende schoolplaten van Isings, maar ook onbekende platen van Duitse en Deense illustratoren zijn hier verzameld. Het project Europe and identity – History on wall charts in a European perspective. A cooperation project between the Netherlands, Germany and Denmark wordt door de Europese Unie gefinancierd en wil aan de hand van schoolplaten het publiek bewust maken van de overeenkomsten en verschillen van het in de laatste eeuw gegeven onderwijs in verschillende Europese lidstaten.

Nationaal Onderwijsmuseum
Het museum is opgericht in 1877 in Amsterdam. Na verschillende omzwervingen kwam het museum in 1989 in Rotterdam terecht. De collectie van het museum bevat momenteel meer dan 140.000 objecten, uiteenlopend van schoolplaten tot meubilair, schoolboeken en andere educatieve materialen. De collectie van de schoolplaten bevat ongeveer 200 Nederlandse als ook 50 Duitse geschiedenis schoolplaten.

Goejanverwellesluis
aanhouding van Wilhelmina van Pruisen
aan de Goejanverwellesluis op 28 juni 1787
door J.J.R. De Wetstein Pfister (1911)

Bij geschiedenis schoolplaten denk ik vooral aan het basisonderwijs van vóór 1960, toen er nog jaartallen gestampt werd in de klas. Zoals de Slag bij Nieuwpoort een eeuwig verbond is aangegaan met het jaar 1600, zo staat Goejanverwellesluis samen met het jaartal 1787 in ons collectieve geheugen gebeiteld. Maar wie vochten er eigenlijk bij de Slag bij Nieuwpoort? En waarom? En wat moeten we eigenlijk met Goejanverwellesluis? Wanneer de gebeurtenissen eenmaal zijn losgeweekt van hun historische achtergrond, zijn het dorre feiten geworden die je verder alleen nog maar op chronologische of alfabetische volgorde kunt zetten. Maar schoolplaten kunnen deze feiten weer tot leven brengen en de onderwijzer inspireren tot een boeiend verhaal.

Goejanverwellesluis
aanhouding van Wilhelmina van Pruisen
aan de Goejanverwellesluis op 28 juni 1787
Goejanverwellesluis De strijd tussen patriotten en prinsgezinden (1780-1787) door Arie Wilschut

historywallcharts.eu | Goejanverwellesluis [ nl.wikipedia.org ]