Lichtbilder

gelezen: Fotografie in Augsburg 1839-1900 van Franz Häussler

AugsburgMet toenemende verwondering kan ik met mijn aandacht in een negentiende eeuwse foto verdwijnen. Voor mij is zo’n foto eigenlijk een gat in de tijd. Zoals je met een telescoop naar de sterrenhemel in een onhistorisch verleden kunt turen, zo kun je via een oude foto toegang krijgen tot ons historische verleden. Een foto herbergt ontelbare verhalen. Vorig jaar kocht ik in Augsburg de catalogus van de tentoonstelling Fotografie in Augsburg 1839 – 1900 uit 2004. In het boek staan met name foto’s uit het laatste kwart van de 19e eeuw en we zien een Augsburg dat niet meer bestaat, maar toch zeer herkenbaar Augsburg is.

Het raadhuis, het standbeeld van Augustus op de markt, de Fugerei en de Maximilliaanstraße, om maar een paar landmarks van de stad te noemen, het was er en het is er nog steeds. Tegenwoordig zijn deze gebouwen bezienswaardigheden, eilandjes in een moderne stad. Maar op een foto uit 1886 zie je het raadhuis van Augsburg ingebed in een veel oorspronkelijker omgeving. Toch zijn er ook al ‘moderne’ constructies van gietijzer en daarnaast veel opgeblazen historisme uit de Gründerzeit. In 1886 is het laat-Middeleeuwse Augsburg bijna verdwenen… Tot in de twintigste eeuw werden foto’s in Duitsland Lichtbilder genoemd, beelden van licht. Het licht is onpartijdig en toont alles wat het licht verdragen kan: alle bomen en gebouwen, maar ook besnorde mannen, bouwvakkers, een treurend vaderloos gezin…

Augsburg 1850
momentopname van 160 jaar geleden
Daguerreotype uit 1850 (9,6 x 7 cm) privécollectie uit Augsburg
In Zusammenarbeit mit dem bekannten Augsburger Autor Franz Häußler wird das Stadtarchiv Augsburg vom 05. Mai bis zum 11. Juni 2004 im Foyer der Stadtsparkasse Augsburg eine Ausstellung über die Anfänge der Fotografie in Augsburg präsentieren. Begleitend und ergänzend zur Ausstellung wird das neue Buch von Franz Häußler “Fotografie in Augsburg 1839 bis 1900″ erscheinen, das als erster Band die neue für kleinere Monographien, Ausstellungs- kataloge u.ä. gedachte Schriftenreihe des Stadtarchivs Beiträge zur Geschichte der Stadt Augsburg eröffnet.
 
Mit Ausstellung und Veröffentlichung will das Stadtarchiv Augsburg versuchen, erstmals einen Überblick über die Geschichte der Fotografie in Augsburg zu geben. Bilder aus den städtischen Fotosammlungen und Objekte aus der Frühzeit der Fotografie (v.a. aus Augsburger Privatbesitz) sollen dabei die maßgeblichen technikgeschichtlichen Aspekte der Entwicklung der Augsburger Fotografie im 19. Jahrhundert vermitteln und die Bedeutung der Fotos neben ihrem künstlerischen und technischen Eigenwert als “kultur- und stadtgeschichtliche Zeitdokumente” verdeutlichen.
 
Bron: augsburg.de

Augsburg [ nl.wikipedia.org ]