constighe conterfeytsels [ 2 ]

kopergravures van Willem Jacobsz. Delff (1580-1638)
naar portretten van zijn schoonvader Michiel van Mierevelt

Op de tentoonstelling Portretfabriek Van Mierevelt is een lange rij kopergravures te zien die Van Mierevelt‘s schoonzoon Willem Jacobsz. Delff vanaf 1610 maakte van portretten uit het atelier van zijn schoonvader. Kopergravures konden in behoorlijke oplagen verspreid worden, zodat portretten van kopstukken als prins Maurits, Johan van Oldenbarnevelt en P.C.Hooft ook voor de gewone man betaalbaar werden. In de alma database van Museum Boijmans van Beuningen vond ik enige gravures van Willem Jacobsz. Delff. Het aardige van het Alma Project is dat je kunt inzoomen op artefacten, zoals de fijn uitgewerkte kanten kraag.

Alma
detail van een gravure van Willem Jacobsz. Delff naar een portret van Christian von Braunschweig-Wolfenbüttel door Michiel van Mierevelt

In de database van Alma staan 37 andere kopergravures van Willem Jacobsz. Delff en enkele andere graveurs naar portretten van Van Mierevelt. En in de National Portrait Gallery zijn nog eens 54 gravures en enkele geschilderde portretten van Delff en Van Mierevelt te zien.

Willem Jacobsz. Delff [ de.wikipedia.org ]