film freak & font nerd

Mark Simonson : The Artist vs. The Lettering Artist

De DVD heeft een nieuw soort filmliefhebber in het leven geroepen en ik ben er één van. Met de afstandsbediening op de bank kan ik eindeloos fragmenten terugdraaien, beelden bevriezen of aftitelingen stopzetten. Hoeveel filmfreaks zouden er zijn die zich bezighouden met het lezen van voorpagina’s van kranten in films? Sinds je met de DVD stilstaande beelden zonder kwaliteitsverlies kunt krijgen, kun je de krant met het breaking news uit een jaren veertig film noir gaan lezen. Het ging voor het korte moment oorspronkelijk om de vette kop, maar toch is er voor de film een hele pagina in elkaar gedraaid. Het is leuk om deze eens te gaan bestuderen. Still forever. Op het web ben je nooit alleen en op internet zijn er genoeg plekken voor filmliefhebbers met een hobby. Zo kun je op de Internet Movie Cars Data Base eindeloos naar modellen zoeken die auto- en filmliefhebbers voor je gespot hebben. En op de Movie Title Stills Collection kan iedere fontfreak genieten van de typografische rijkdom van filmtitels.

notebook
Mark Simonson ontwierp in 2007 het font Kineskope. Het is geïnspireerd door het handgeschreven lettertype uit de Superman serie van Fleischer Brothers.

Grafisch vormgever en letterontwerper Mark Simonson is een font nerd met een fijne neus voor vintage type. Op zijn blog laat hij regelmatig zien welke lettertypen hij heeft opgeduikeld na het zien van een oude film, het lezen van een vintage magazine of brochure. In zijn laatste post The Artist vs. The Lettering Artist inventariseert hij de lettertypen die voor oscarwinnaar The Artist zijn gebruikt. The Artist citeert rijkelijk uit de zwijgende film en de typografie is daarom gebaseerd op art deco letters uit de jaren twintig.

marksimonson.com