my favourite things [ 19 ]

bladerend door de jaargang PEP van veertig jaar geleden
gelezen: Kraaienhove – De Macht van Gog door Willy Lohmann

PEP 1972 #43Toen ik negen jaar was, kreeg mijn grote broer een abonnement op het legendarische stripweekblad PEP en werd de Donald Duck voor mij alleen. Toch vond ik de PEP veel spannender om te lezen. Zo’n veertig jaar geleden tekende de crème de la crème van de Nederlandse (strip)tekenaars voor PEP: Hans G.Kresse (1921-1992), Peter van Straten (1935), Daan Jippes (1945), Fred Julsing (1942-2005), Dick Matena (1943), Martin Lodewijk (1939) en Peter de Smet (1944-2003). Wie hier ook niet vergeten mag worden, is Willy Lohmann (1936).

Gisteren las ik weer eens een episode uit zijn strip Kraaienhove uit 1972. Het verhaaltje stelt weinig voor, maar de tekeningen in zwart-wit zijn getekend in een superieure en originele stijl. De filmische composities en de licht-donker verhoudingen doen me denken aan de expressionistische film en de film noir. Kraaienhove verscheen tussen 1962 en 1972 als krantenstrip in zwart-wit. Eind 1974 verscheen er een ingekleurde versie (episode: het grijze verleden). Persoonlijk vind ik dat werk minder geslaagd. De kracht van Lohmann‘s tekeningen is juist de spanning tussen de pikzwarte inkt en het witte papier.

Willy Lohmann is beroemd geworden door zijn dagbladstrip Kraaienhove en zijn talrijke bijdragen aan de Nederlandse editie van MAD. Hij is geboren in Zutphen, maar groeide op in Utrecht. Na zijn schooltijd werkte hij eerst op de reclame-afdeling van Douwe Egberts en naderhand voor het reclamebureau De La Mar in Amsterdam. In die tijd begon hij in zijn vrije tijd strips te tekenen. In 1960 vestigde hij zich als freelance tekenaar. Hij werkte onder meer in opdracht van de legendarische studio’s van Marten Toonder, waar hij enige tijd de krantestrip Tom Poes tekende. Van 1962 tot 1972 maakte hij de serie Kraaienhove in het dagblad Het Parool. Ander bekend werk is de strip Liselore in het weekblad Nieuwe Revu, de informatieve strip Frank en Ewoud en de gestolen tankauto voor de Waterleiding Maatschappij Overijssel en strips, illustraties en omslagen voor de Nederlandse editie van Mad Magazine en het striptijdschrift De Vrije Balloen.
 
nl.wikipedia.org

my other favourite things | Mijn PEP collectie (1970-1975) | lambiek.net