Museo Napoleonico

in Rivoli Veronese het Museo Napoleonico bezocht

Dertig kilometer ten noorden van Verona maakt de A22/E45 een flauwe bocht langs de Adige. Maar weinig bestuurders zullen zich ervan bewust zijn dat ze hier over een slagveld razen. Het is inmiddels 215 jaar geleden dat Napoleon hier een grote overwinning op Oostenrijk behaalde. Afgelopen vrijdag namen Michaela en ik de afrit Affi-Lago di Grado Sud om Rivoli Veronese te bezoeken. We kwamen vanuit Padua en de TomTom wilde ons eerst naar Rivoli bij Turijn sturen. De toevoeging Veronese is dus niet onbelangrijk.

Rivoli Veronese
Museo Napoleonico in Rivoli Veronese is gewijd aan de veldslag op 14 januari 1797 en de Italiaanse Eenwording.

Aan het einde van de middag stonden we op de Piazza Napoleone I in het centrum van het dorpje. Het kleine museum dat we wilden bezoeken, zat helaas potdicht. We gingen de naastgelegen kruidenierswinkel binnen en het omaatje achter de balie was ons zeer behulpzaam door de sleutelbewaarder van het museum op te bellen. Binnen tien minuten stond er een vriendelijke heer op de stoep voor een privérondleiding.

Rivoli Veronese
Op het plateau van Rivoli worden nu druiven verbouwd. Op 14 januari 1797 werd hier bitter gevochten.

Bijna veertig jaar geleden was hij betrokken geweest bij de oprichting van het museum op initiatief van professor Luigi Galanti (1897-1989) uit Milaan. Galanti voelde zich verbonden met de Slag bij Rivoli omdat hij een afstammeling was van Francesco Maria Galanti (1765-1850) die op Elba onder Napoleon gediend had en nauw betrokken was geweest bij zijn ontsnapping van het eiland en de daarop volgende “Honderd Dagen”. Bovendien was Luigi Galanti in 1897 geboren, honderd jaar na de veldslag.

Rivoli Veronese
Het fort torent hoog boven het dal van de Adige en het plateau van Rivoli uit

Onze gids leidde ons naar de eerste verdieping van het kleine museum en liet ons als eerste de bibliotheek van de inmiddels overleden oprichter van het museum zien. Aan de hoeveelheid boeken was duidelijk te zien dat La Battaglia di Rivoli voor deze hoogleraar uit Milaan een obsessie moet zijn geweest. Naast boeken verzamelde hij ongeveer alles wat hij in het museum een plaats kon geven: veel documenten, brieven, prenten, schilderijen, wapens, uniformen en penningen. Ook liet hij een paar maquettes van de veldslag maken.

Rivoli Veronese
Napoleon leidde de Slag bij Rivoli vanaf Monte Pipalo

Na de rondleiding opende onze gids de luiken van het balkon en werden we verrast met een geweldige uitzicht op het fort. Het museum in Rivoli ligt tussen het fort en Monte Pipalo in, midden op het voormalige slagveld.

Rivoli Veronese
Een deel van de permanente tentoonstelling is gewijd aan de Italiaanse Eenwording van 1861, de Risorgimento. Onze gids met portretten van o.a. Garibaldi, Cavour, Vittorio Emanuele II en Mazzini

Michaela kocht voor mij een paar kaarten met herdenkingspostzegels uit 1997. De veldslag was toen tweehonderd jaar geleden. 1797 was ook het jaar dat de nationale driekleur van Italiëhet licht zag.

Rivoli Veronese
herdenkingspostzegel op eerste dag van uitgifte, 18 januari 1997
On Rivoli’s main street, a small museum was inaugurated in 1973 in order to present the Galanti family’s collections related to the battle and the Napoleonic Legend. Francesco Maria Galanti (1765-1850) served Napoleon during the exile at Elba in 1814 and would follow him to the end of the Empire in 1815. One of his descendants, Luigi Galanti (1897-1989), was the inspiration behind the museum of Rivoli. He called his collection, “Da Rivoli al Risorgimento italiano“. The museum’s mission is to celebrate the victor of Rivoli, but also to demonstrate clearly the influence of Napoleon on the history of Italy, as this statement by L. Galanti sums up: “Napoleon taught the Italians that Austria and the temporal powers of the Popes could be defeated, where prior to this they were considered taboo, invincible, and untouchable,”.
 
Bron: napoleon.org

La Battaglia di Rivoli [ it.wikipedia.org ]