met-z’n-allen !

gekeken naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen(2012)
en naar de openingsceremonie van de Wereld Jamboree (1937)

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is niet alleen het visitekaartje van het organiserende land aan de wereld, maar presenteert ook de tijdsgeest en idealisme. Engeland, dat 64 jaar geen Olympische Spelen meer georganiseerd had, toonde zich in Londen aan de wereld als het land waar de industrialisatie begonnen is, het land van de popmuziek, Mike Oldfield, Paul McCartney, Mr.Bean, Harry Potter en Sir Tim. Sir Tim? Jazeker, Tim Berners Lee, de geestelijk vader van HTML en dus van het World Wide Web.

Regisseur Danny Boyle had een set bedacht die me aanvankelijk aan the Shire (de Gouw) van Tolkien deed denken, maar de commentator liet ons weten dat dit Engeland omstreeks 1600 moest voorstellen. Het pastorale tafereeltje bleef in het centrum van het Olympisch Stadion het beeld bepalen totdat een groepje heren met hoge hoeden en bakkebaarden die uit een boek van Charles Dickes leken te zijn weggelopen het vredige landleven kwamen verstoren. De plaggen werden opgerold, het heesterperk (shrubbery) weer ingepakt en langzaam verrezen rokende fabrieksschoorstenen uit de grond. Alsof je naar Lord of the Rings-The Two Towers zat te kijken.

Jamboree
Wereld Jamboree affiches uit 1937

De volgende dag zag ik op nostalgienet.nl unieke ingekleurde beelden van de Wereld Jamboree in 1937. Deze week is het precies 75 jaar geleden dat in Vogelenzang bij Bloemendaal de vijfde Wereld Jamboree van start ging. Ook hier was net als vrijdagnacht een vlaggenparade te zien van de deelnemende landen. De kleurenbeelden laten zien wat er in de laatste 75 jaar veranderd is, maar ook wat onveranderd is gebleven. We zien de vlag van Armeniëvoorbij komen, sportieve jongeren en de koningin net als vrijdagavond in Londen. De Olympische Spelen, scouting, het Esperanto en het Vredespaleis in Den Haag zijn omstreeks 1900 geboren uit het idealisme om de volkeren in de wereld bij elkaar te brengen en de wereldvrede te bevorderen. Lord Baden Powell (1857-1941) de oprichter van scouting was tijdens de Wereld Jamboree in Bloemendaal eregast.

Jamboree Lied
1.
In negentien-drie-zeven
dan zal je wat beleven
dan komt de Jamboree in Nederland.
Dan staat uit alle landen
van alle rang en standen
de jeugd van blank en bruin hier hand en hand.
Dan zingen scouts uit Labrador, Japan en Alkmaar
op ‘t Nederlandsche grondgebied heel vroolijk met elkaar!
 
4.
De wereld is vol broodnijd.
Vandaar dat men zich doodstrijdt;
We raken steeds maar dieper in ‘t moeras
Een jeugdbond aller volken zal metterdaad vertolken
dat aan de jeugd een betere toekomst was
De wereldbond van Padvinders stuurt daar bewust op aan;
het spreekwoord zegt nog alijd: “Jong geleerd is oud gedaan.
Jamboree
Wereld Jamboree postzegels uit 1937
Geert Hendrik van Dongen
Een Amsterdamse jongen
met peenhaar
en veel sproeten op ‘t gelaat
zoekt in dit groote leger
een ras-wasch-echte neger
als trouwe bondgenoot en kameraad.

Jamboree Lied (fragment derde couplet)

De Wereld Jamboree van 1937 was de vijfde keer dat de Wereld Jamboree gehouden werd en vond in het Nederlandse Vogelenzang plaats. Het terrein groeide uit tot een Jamboreestad met 28750 verkenners en leiders uit 54 landen (alleen jongens, geen welpen). Voor de Nederlandse scouting was dit een enorme opsteker. Veel groepen waren nog jong, kenden alleen hun eigen groepje en moesten in hun dorp opboksen tegen een negatieve stemming (“padvinderij, opschepperij”). Ook wist men niet veel van buiten het dorp, er was geen TV en vrijwel niemand kwam in het buitenland. En daar liepen ze dan opeens tussen tienduizenden andere (top)verkenners uit de meest exotische landen, terwijl heel Nederland het Jamboreeliedje meezong. (Bron: nl.scoutwiki.org)