kapitalistische revolutie

gezien op Nederland 2: China’s kapitalistische revolutie
Deng XiopengDeng Xiaoping is de geschiedenis ingegaan als de man die in 1989 het bevel gaf het vuur te openen op de demonstranten op het Tiananmenplein in Beijing. Robert Coldstream laat met deze film zien, dat Deng Xiaoping met zijn kapitalistische revolutie ook de basis legde voor de bloeiende economie van het hedendaagse China. Deng Xiaoping maakte de transformatie mogelijk van China in een economische Super Power met behoud van het communistische politieke systeem.
 
Toen Mao in 1976 stierf, liet hij China arm en berooid achter. De voedselproductie van China functioneerde niet meer en van de industrie was niet veel meer over. Zijn opvolger Deng Xiaoping, liet het Maoïsme voor wat het was en omarmde het kapitalisme om de Chinese economie te ontwikkelen. Deng Xiaoping knoopte diplomatieke betrekkingen aan met Amerika en stelde aan de kust van China bepaalde zones in, waar het Westen kon investeren.
 
De kapitalistische revolutie van Deng legde de basis voor het huidige kapitalistische China. Deng stierf in 1992, nog voor hij kon meemaken dat zijn land een van de snelst groeiende economieën van de wereld is geworden en een grote concurrent is van Amerika. De documentaire laat interviews zien met officiële ondernemers van de overheid, die Deng‘s hervormingen hielpen realiseren en gewone stedelingen van wie het leven hierdoor veranderde.
 
Bron: nederland2.nl

Op woensdag 3 oktober 2012 wordt om 23.45 op Nederland 2 het tweede en laatste deel uitgezonden.

weblogs.hollanddoc.nl