oog voor architectuur

zaterdagmorgen gezien bij Close Up: fotograaf John Gollings
oog voor architectuur – een documentaire van Sally Ingleton
John GollingsJohn Gollings (1944) is een meester in het maken van opvallende, inventieve foto’s. Om een magische sfeer te creëren, maakt hij zijn foto’s vaak in het uur van de schemering en gebruikt hij graag een groothoeklens voor een dramatisch effect. Zijn foto’s kunnen een gebouw transformeren tot kunst.
 
Gollings woont in het Australische Melbourne, een stad die bekend staat om vernieuwende, contemporaine architectuur. Hij koestert een passie voor het documenteren van steden en stedelijke ruimtes, maar zijn echte inspiratie vindt hij in de eeuwenoude steden van Azië, zoals Angkor Wat in Cambodja. ,,Veel van mijn werk als architectuurfotograaf, is onbekend„„, zegt hij. ,,Het zijn beelden van dode steden in woestijnen en jungles, de plaatsen waar ik jaarlijks naar terugkeer om te peinzen over verloren landschappen en eeuwige gebouwen.„„
John Gollings Eye for Architecture
De documentaire ‘Fotograaf John Gollings – Oog voor architectuur‘ volgt Gollings op een reis door de snel veranderende steden van Australiëen China én op zijn tocht langs de archeologische monumenten van India en Cambodja. De film laat zien hoe deze plekken zijn werk hebben beïnvloed. Hier onthult Gollings dat ook hij onzekerheden kent, ook al wordt hij gezien als één van de beste architectuurfotografen ter wereld.
 
cultuurgids.avro.nl