mantel- en degenfilm [ 2 ]

zaterdag gezien in Duitsland: Scaramouche (1952)

Scaramouche Als een film zich in de achttiende eeuw afspeelt, moet ik altijd even kijken. Zo bleef ik zaterdag “plakken” aan de Amerikaanse mantel- en degenfilm Scaramouche. Begin september zag ik al een andere mantel- en degenfilm. The Sea Hawk (1940) met Errol Flynn imponeert door zijn degengevechten.

Na de Tweede Wereldoorlog was men de degengevechten nog steeds niet moe. In 1952 werd een andere historische roman van Rafael Sabatini (voor de tweede maal) verfilmd: In Scaramouche komt een van de langste degengevechten uit de filmgeschiedenis voor: zeseneenhalve minuut. De set decoration werd o.a. verzorgd door Edwin B. Willis (1893–1963). De vaste set decorator van MGM werkt o.a. ook mee aan The Wizard of Oz (1939) en Singin’ in the rain (1951). De achtergronden in pastelkleurig technicolor ademen de droomachtige sfeer van het galante tijdperk.

Scaramouche
Scaramouche speelt zich af rond 1790 maar hier en daar is de film “ontzettend 1952″, bijvoorbeeld daar waar de Maidenform Bra doorschemert.
Spectaculaire degenfilm rondom een Fransman die zich verkleedt als Scaramouche (Granger) om de dood van zijn broer te wreken. De kwaadaardige Ferrer, een meester met de degen en boordevol zelfvertrouwen, moet op zijn tellen passen. De acteurs leveren uitstekende prestaties onder de kleurrijke eersteklas regie van Sidney. De film bevat verder voldoende humor en actie. Het hoogtepunt is een degenduel dat met een lengte van zeseneenhalve minuut beschouwd wordt als één van de langsten in de filmgeschiedenis. Naar het boek van Rafael Sabatini, dat stamt uit de 18de eeuw. met Stewart Granger, Eleanor Parker, Janet Leigh en Mel Ferrer.
 
Bron: veronicamagazine.nl
Scaramouche
het spectaculaire degenduel aan het eind van de film duurt zeseneenhalve minuut.

Scaramouche [ imdb.com ]