snoeperig kostuumdrama

gezien op DVD: Madame de Pompadour (2006)

Pompadour DVDDeze Franse miniserie gaat over de relatie tussen Lodewijk XV en het burgermeisje Jeanne Antoinette Poisson. Aan het hof in Versailles zou zij bekend worden als Madame de Pompadour. De film geeft een mooi beeld van het Franse hof tussen 1745 en 1764. Historische gebeurtenissen als de Oostenrijkse Successie Oorlog (1740-1748), de Vrede van Aken (1748), de grote aardbeving in Lissabon (1755) en de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) spelen op de achtergrond een bescheiden rol. Deze televisieproductie is in de allereerste plaats romantisch drama gemaakt voor een breed publiek en liefhebbers van kostuumdrama in het bijzonder. We zien Madame de Pompadour in de bijna twintig jaar dat ze de maîtresse van Lodewijk XV is, telkens meegaan met de heersende mode. In de eerste ontmoeting met de Franse koning in 1745 draagt ze een snoeperig jurkje en bloemen in het haar. De koning is betoverd door haar verschijning.

Pompadour
Jeanne Antoinette Poisson wordt voor het eerst gespot door Lodewijk XV

Jeanne Antoinette Poisson is 100% eye candy. Natuurlijk is er aan de film ook een snufje François Boucher en Jean-Marc Nattier toegevoegd. Dat waren schilders die begrepen dat de koning iets nodig had om in te kunnen bijten. Hun elegante plaatjes waren net als maîtresses: gemaakt om te behagen.

Pompadour
Lodewijk XV en zijn maîtresse doen een beschilderd porseleinen beeldje na …

Madame de Pompadour [ imdb.com ] | madamedepompadour.com