twijfel (1)

woensdagmiddag gezien bij Human: Durf te denken
René Gude over René Descartes

René DescartesDe tv-serie Durf te denken wordt gemaakt door het Humanistisch Verbond en Brandstof. Telkens staat een beroemde filosoof centraal en geeft een hedendaagse filosoof een tv-college waarin hij het publiek confronteert met één centrale gedachte van deze filosoof. Afgelopen woensdag gaf de Denker des Vaderlands René Gude een tv-college over René Descartes (1596-1650) waarin het ging over de methodische twijfel.

René Gude (1957) houdt zich bezig met het populariseren van filosofie. Van Descartes leerde hij, door middel van filosofische meditatie, orde aan te brengen in zijn warrige gedachten. “We moeten ons tobben efficiënt maken.“ Een andere belangrijke nalatenschap van Descartes is de scheiding tussen lichaam en geest. Gude laat zien waarom het nog steeds essentieel is om in ons denken over de mens dit onderscheid te hanteren.
 
Bron: human.nl

Sinds Descartes ligt in de westerse filosofie de twijfel aan de basis van ons denken. Zoals we weten, leidde deze twijfel bij Descartes tot één fundamentele en onomstotelijke zekerheid, namelijk de zekerheid van het twijfelende ik. Denken was voor Descartes het betwijfelen van zekerheden.

De Verlichting volgde dat spoor. Na die ene beroemde filosofische oneliner Cogito ergo sum (1637) van Descartes volgde in 1784 die andere van Immanuel Kant: Sapere Aude, Durf te denken, heb de moed om te denken.

Na die ene beroemde filosofische oneliner Cogito ergo sum (1637) van Descartes volgde in 1784 die andere van Immanuel Kant:
Sapere Aude: Durf te denken.

Er was intussen het een en ander gebeurd in het westerse denken. Descartes had de nadruk gelegd op het bevragen en betwijfelen van het dogmatische denken, het denken dat van zekerheden uitgaat. Er ontwikkelden zich twee stromingen: rationalisme en empirisme. De Schotse filosoof David Hume had met zijn radicale scepsis de filosofie in de achttiende eeuw in een crisis gebracht en Kant had deze proberen op te lossen met een kritisch onderzoek naar de grenzen van de menselijke kennis. Tussen de dogmatische en de sceptische denkhouding had hij een middenweg gevonden, die Kant de kritische denkhouding noemde. In zijn beroemde essay Was ist Aufklärung? moedigde hij aan om kritisch te denken.

Sapere aude werd hét motto van de Verlichting en een stuwende kracht achter de ontwikkeling van de wetenschap in de negentiende eeuw. Dat kwam vooral omdat deze moed om zelfstandig te denken gekoppeld was aan een sterk vooruitgangsoptimisme. De toekomst zou alleen maar beter worden, wanneer mensen leerden zelfstandig te denken en zich bevrijdden van autoriteit.

(wordt vervolgd)

Durf te Denken Seizoen 3
4 september: TV-College #1 Bas Haring over Bertrand Russell
11 september: TV-College #2 Remko van Broekhoven over Karl Marx
18 september: TV-College #3 Liesbeth Noordegraaf-Eelens over Ayn Rand
25 september: TV-College #4 Peter-Paul Verbeek over Martin Heidegger
2 oktober: TV-College #5 René Gude over René Descartes

iedere woensdag om 16.35 op Nederland 2 bij HUMAN