flat design

{ album • art • museum } van illustrator Stephanie Birdsong

Pinterest is een fantastisch netwerk voor creatievelingen. De verborgen agenda achter deze aanlokkelijke beeldbank is het verzamelen van Big Data. Pinterest.com verkoopt bakkenvol rauwe data aan gespecialiseerde bedrijven die er hun algoritmen op los laten. De consumentenprofielen die er tenslotte uit komen rollen worden verkocht aan marketeers. Omdat beelden ons rechtstreeks aanspreken en de taalbarrière overstijgen, zijn ze een geweldig middel om diep in de ziel van de consument te kijken. De meeste gebruikers van Pinterest zoals ik, zullen weinig moeite hebben met deze deal: Pinterest de data, ik de toegang tot een universum van plaatjes die door gebruikers handig zijn voorgesorteerd.

vintage album covers
vintage album covers

Dat je mensen in allerlei groepen kunt verdelen, zie je op pinterest.com heel concreet. Niet alleen in de plaatjes op het prikbord, maar ook in de collectie prikborden van de verzamelaar. Je hebt gematigde verzamelaars, fanatieke verzamelaars en verslaafden.

vintage album covers
vintage album covers

Afgelopen week ontdekte ik het prikbord { album • art • museum } van creative director en illustrator Stephanie Birdsong. Net als ik houdt ze van vintage album covers. Zoals we van platenverzamelaar Seymour (gespeeld door Steve Buscemi) uit Ghost World leerden, is er vintage én vintage. Zo heeft Stephanie Birdsong een voorkeur voor album covers die ontworpen zijn door ontwerpers als Alex Steinweis, Jim Flora of Saul Bass.

vintage album covers
vintage album covers

Deze stijl, die Mid Century Modern wordt genoemd beleeft alweer een poosje een revival in webdesign 2.0. We zien hier dezelfde voorliefde voor geabstraheerde vectorvormen en effen kleurvlakken. Flat Design is een verademing na alle virtuele 3D aan het begin van het millennium.

vintage album covers
vintage album covers

Stephanie heeft overigens ook een blog.

konsumerismrunamok.com