Bray album

het schetsboek van luitenant Gabriel Bray (1775)
National Maritime Museum, Greenwich, London

Gabriel Bray (1750-1823) was tweede luitenant op HM Pallas tijdens een reis naar West-Afrika en het Caraïbisch gebied tussen december 1774 en september 1775. Het doel van deze missie was vermoedelijk om rapport uit te brengen over de Britse belangen in de slavenhandel. Er volgde nog een tweede reis, maar alle tekeningen uit zijn schetsboek zijn tijdens de eerste reis gemaakt. De HM Pallas zeilde in december 1774 naar Tenerife en voer in januari verder naar Senegal waar het tot in februari bleef liggen. Daarna werd de oversteek gemaakt naar West-Indië.

gabriel_bray
Self-portrait of Lieutenant Gabriel Bray sketching in watercolours (credits: National Maritime Museum, Greenwich, London. Purchased with the assistance of the Society for Nautical Research Macpherson Fund.)

Het schetsboek van Gabriel Bray is een fraai tijdsdocument dat op informele wijze het leven aan boord van een Engels schip 240 jaar geleden illustreert. Ook maakte Bray met waterverf ingekleurde tekeningen van plaatselijke stammen die hij in West-Afrika bezocht zoals de Wappo in Ivoorkust en de Jolliffes. Volkenkunde was in het laatste kwart van de achttiende eeuw eerder een hobby dan een wetenschap. De onbevangen nieuwsgierigheid van Bray, die als tekenaar ongeschoold was, geeft zijn schetsboek charme.

national maritime museum [ rmg.co.uk ]