voorbijganger in de Squareswijk

gisteren een Art Nouveau wandeling doorheen Brussel gemaakt

Na een wandeling door Schaarbeek (2013), de Louizawijk (2009) en Sint Gilles (2009) maakten we maandag een stadswandeling langs Art Nouveau architectuur in de Squareswijk en Jubelwijk van Brussel. Michaela maakte weer de foto´s.

Brussel
Art Nouveau wandeling doorheen Brussel

De opvallendste voorgevel op deze wandeling was zonder twijfel die van Maison Saint-Cyr van architect Gustave Strauven aan het Ambiorixplein. Strauven, een leerling van Victor Horta ontwierp dit huis in 1900 voor de schilder Georges de Saint-Cyr.

Brussel
Maison Saint-Cyr 1900

Art Nouveau in Brussel is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende bouwstijlen tussen 1894 en 1914. Het gebruik van materialen als smeedijzer en glas veroorzaakte een breuk met de neostijlen aan het einde van de 19e eeuw. Deze breuk was niet altijd radicaal. Vaak werkten historische stijlen door in een nieuwe bouwkunst die aan het einde van de 19e eeuw opbloeide. Bij Maison Saint-Cyr heeft Gustave Strauven de uitbundige vormtaal van het rococo toegepast in het smeedwerk.

brussel
Maison Saint-Cyr 1900
Het huis is onlangs gerestaureerd en het smeedwerk staat er weer fris bij in pistachegroen. Deze kleur verwijst evenals de kolkende bewegingen van het smeedwerk naar een historische stijl, namelijk het rococo.
brussel
Maison Saint-Cyr 1900
Bij Maison Saint-Cyr heeft Gustave Strauven de uitbundige vormtaal van het rococo toegepast in het smeedwerk.
brussel
Maison Saint-Cyr 1900
Gustave Strauven was van 1896 tot 1898 in de leer in Brussel bij Victor Horta en hielp hij mee met het tekenen van het Hotel van Eetvelde en het Volkshuis. In 1898 was hij gedurende een jaar in Zürich tekenaar in een architectenbureau. Hij keerde terug naar Brussel, waar hij een prominent architect werd in de Art Nouveau-beweging. Hij hield zich ook bezig met technologisch onderzoek naar bouwmaterialen en bouwtechniek, en verkreeg zelfs enkele octrooien op dat gebied. Gustave Strauven overleed op 40-jarige leeftijd aan verwondingen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog.
 
Bron: nl.wikipedia.org