streng in de leer

maandagavond op het NOS journaal: Geloven binnen en buiten verband
het nieuwste rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau

CSP-rapport2014“Steeds minder jongeren gaan naar de kerk, maar de jongeren die nog wel gaan worden steeds strenger in de leer. Dat blijkt uit een onderzoek van Joep de Hart van het Sociaal en Cultureel Planbureau.”

Zo begon Rob Trip afgelopen maandagavond in het journaal van acht uur het tweede item. Daarna kwam onderzoeker Joep de Hart aan het woord. Volgens de auteur van de publicatie Geloven binnen en buiten verband geloven veel jonge christenen weer in “het hele pakket” en hij noemde daarbij het rijtje “God, zonde, verlossing, hemel, hel en duivel.” Een redacteur van nos.nl bedacht de kop “Duivel en hel steeds populairder”.

Hoor je ooit een natuurkundige die de wetten van Newton of Maxwell “streng in de leer” noemt?

Hoor je ooit een natuurkundige die de wetten van Newton of Maxwell “streng in de leer” noemt? Een exacte formulering die bij natuurwetten vereist is, is bij geestelijke stellingnamen ineens “streng”. Een natuurkundige moet in zijn vakgebied “fundamentalistisch” zijn. Maar gelovigen die trouw willen blijven aan de fundamenten van hun geloof, worden “streng in de leer” genoemd.

Volgens sommigen is de band met de godsdienstige traditie aan het losraken en lijdt ons land aan een collectief godsdienstig geheugenverlies. Volgens anderen wordt zo’n oordeel te veel ingegeven door een achterhaalde visie op religie: er bloeien allerlei alternatieve vormen van spiritualiteit en er ontwikkelt zich een nieuwe opvatting over religie. Dit rapport brengt beide in beeld: de veranderingen in de traditionele, kerkelijke religie en de populariteit van nieuwe spirituele waarden.
 
Bron: scp.nl

Bijna helft jonge christenen is ‘neofundamentalist’ [ trouw.nl ]