Tusschen twee vuren

vandaag wordt het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog geopend

Tot zo’n 25 jaar geleden was er in Nederland nauwelijks belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog. Wanneer ik vroeger aan mijn ouders (die van 1930 zijn) iets over de Grote Oorlog vroeg, was hun antwoord meestal “dat was net vóór onze tijd” of “daar hebben we op school nooit iets over geleerd”. Maar de Tweede Oorlog was ook net voor mijn tijd en ik heb daar op school van alles over geleerd, dacht ik dan. Het lijkt logisch: Nederland was in de Tweede maar niet in de Eerste Wereldoorlog bezet, zodat na 1945 altijd alle aandacht naar de Tweede Wereldoorlog is gegaan.

website WO I nu
na de opening van het paviljoen bij Huis Doorn gaat op 1 oktober de website Eerste Wereldoorlog Nu in de lucht

Toch hebben mijn grootouders in Nederland de Eerste Wereldoorlog meegemaakt, zij het op afstand. Mijn oma gebruikte soms een Vlaams woord, dat had ze als meisje geleerd van Belgische vluchtelingen die in Nederland werden opgevangen. Gelukkig worden we er ons steeds meer van bewust dat de Eerste Wereldoorlog niet aan ons land voorbijgegaan is. De tentoonstelling die vandaag in het nieuwe tentoonstellingspaviljoen bij Huis Doorn geopend wordt, is een van de vele evenementen waarmee we in Nederland stil staan bij de Eerste Wereldoorlog. Wie deze van heel dichtbij wil ervaren, kan het beste nog altijd naar West-Vlaanderen gaan, waar de Grote Oorlog al honderd jaar dagelijks aanwezig is.

H.K.H. Prinses Beatrix zal op 4 september 2014 het nieuwe tentoonstellingspaviljoen openen. De voormalige garage van de Duitse keizer Wilhelm II is verbouwd en uitgebreid met een glazen uitbouw. In de historische garage is de vaste tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ gewijd aan het neutrale Nederland, dat tussen 1914 en 1918 letterlijk ligt ingeklemd tussen de oorlogvoerende grootmachten. Aan de hand van vijf thema’s: vluchtelingen, mobilisatie, economie/schaarste, publieke opinie en democratie wordt het verhaal verteld. In de uitbouw zullen tijdens de herdenkingsjaren 2014-2018 wisselende presentaties worden gemaakt over de betekenis van de Eerste Wereldoorlog voor het moderne Nederland en Europa. Er bestaat in Nederland nog geen ander museum dat alle kanten belicht van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Nederland. Het nieuwe paviljoen krijgt de status van officiële herdenkingsplaats 1914-1918.
 
Bron:huisdoorn.nl

eerstewereldoorlog.nu | huisdoorn.nl