De Estonia en de waarheid

Precies 10 jaar geleden, op 28 september 1994 zonk de veerboot Estonia op weg naar Zweden. 852 mensen verdronken. De boot ligt nog op de bodem van de zee met het stoffelijk overschot van 700 mensen. De boot wordt met beton bedekt. “Zo krijgen die mensen toch een graf”, zei de overheid.

Maar Werner Hummel gelooft er niks van. Hij vertelt een ander verhaal. Het schip zonk omdat de boegdeuren geopend werden. Maar waarom gingen die deuren open? De Estonia werd gebruikt om te smokkelen”, zegt hij. Vrachtwagens smokkelden brandstof voor kerncentrales. Die stoffen geven kernstraling af.

Op de laatste overtocht waren er 2 vrachtwagens met smokkelwaar aan boord. De kapitein wist dat. Hij hoorde dat de Zweedse douane controle zou doen en raakte in paniek. De vrachtwagens moesten van boord. Daarvoor moesten de boegdeuren open. Toen braken ze af, het water kwam binnen en het schip zonk.

“Het beton dat de boot moet bedekken heeft niets te maken met een graf”, zegt Hummel. “Men wil beletten dat er straling in zee komt. En meteen is ook de waarheid begraven.”

Het mysterie van de Estonia | The sinking of M/A Estonia | 28/9 toen heiligen van de dag

Brigit Bardot

Acht dagen na La Loren is het nu de beurt aan BB: 70 jaar!