200 jaar na Waterloo [ 2 ]

tentoonstelling: Waterloo at Windsor 1815-2015
31 januari 2015 tot 13 januari 2016, Windsor Castle

Nadat Napoleon definitief verslagen was, richtten de geallieerden monumenten op om hun overwinning te vieren. In het jonge Koninkrijk der Nederlanden werd de Prins van Oranje en latere koning Willem II (1840-1848) als “de held van Waterloo” geëerd en tussen 1823 en 1826 werd bij Waterloo een piramidevormige heuvel opgeworpen met bovenop het beeld van een reusachtige leeuw. De Leeuw van Waterloo moet de wereld eraan herinneren dat Napoleon verslagen is op het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden, hoewel deze piepjonge natiestaat een constructie was van de grootmachten, die nauwelijks van militair belang was. Maar het volk moest iets gegeven woorden waar het trots op mocht zijn zodat het tussen de grootmachten nationaal zelfbewustzijn kon ontwikkelen.

Waterloo Chamber
de Waterloo Chamber in Windsor Castle Londen

Het is geen wonder dat Engeland, de grote overwinnaar in Waterloo in eigen land ook monumenten oprichtte die aan de Slag bij Waterloo herinnerden. Wellington werd als de grote held vereerd en zijn portret verscheen overal. In 1830-1831 werd op Windsor Castle de Waterloo Chamber ingericht, een galerij met portretten van generaals en andere figuren die een belangrijke rol hadden gespeeld in de overwinning op Napoleon. Veel van deze portretten zijn geschilderd door Thomas Lawrence (1769-1830).

Willem II
de jonge Prins van Oranje in 1846 geschilderd door Nicaise de Keyser heeft ook een plaatsje gekregen in de Waterloo Chamber
William II (1792-1849), King of the Netherlands from 1840-49, was the eldest son of King William I and Wilhelmina of Prussia. In 1811 he served as aide-de-camp to the Duke of Wellington, taking part in several campaigns of the Peninsular War. In 1813 he was promoted to the rank of Major General after serving as aide-de-camp to the Prince Regent. He was commander of I Allied Corps at the Battle of Quatre Bras, and at the Battle of Waterloo. He was admired as a courageous soldier, and by the people of the southern Netherlands, as a popular ruler.
 
Bron: royalcollection.org.uk

Waterloo Chamber [ royalcollection.org.uk ]