200 jaar na Waterloo [ 1 ]

Waterloo herdenkingen in juni 2015

Waterloo 200 logoKomende maand is het 200 jaar geleden dat Napoleon in Waterloo definitief verslagen werd en in tal van herdenkingen, tentoonstellingen en publicaties wordt daar bij stilgestaan. Hoogtepunt zal het groots opgezette herdenkingsprogramma in Waterloo worden op 19 en 20 juni met een reusachtig reenactment.

Een herdenking weerspiegelt altijd de huidige politieke situatie. Zo was er in 1915 helemaal geen herdenking omdat West-Europa voor het eerst in honderd jaar weer in oorlog was. Ditmaal was Duitsland, dat in 1815 de Engelsen, Belgen en Nederlanders in Waterloo te hulp was gekomen, de agressor. De Russen waren in Waterloo afwezig en zullen er ook tijdens de herdenking in juni niet zijn. Napoleon was voor hen in 1813 al verslagen. De Honderd Dagen van 1815 waren een laatste stuiptrekking.

still uit Waterloo (1970)
still uit Waterloo (1970)
de defensieve carrés vanuit de hemel gezien

Ongetwijfeld zal deze maand Waterloo van Sergei Bondarchuk weer worden vertoond. Deze film werd in 1970 opgenomen in de toenmalige Sovjet-Unie en is misschien wel het meest grootschalige reenactment uit de geschiedenis. Er speelden 15.000 infanteristen mee uit het Sovjet Leger en nog eens 2.000 cavaleristen. Tijdens de opnamen grapte men dat regisseur Sergei Bondarchuk de opperbevelhebber was van het op zeven na grootste leger ter wereld. Het reenactment in juni telt 5000 figuranten, 300 paarden en 100 stukken artilleriegeschut en de massaliteit van deze Russische film blijft dus onovertroffen.

And how could I ever refuse
I feel like I win when I lose

Abba, 1974

Waterloo maand Hermitage AmsterdamIn het Hermitage in Amsterdam wordt in juni de hele maand aandacht besteed aan Waterloo. Er zal een maquette te zien zijn van de Slag bij Waterloo (schaal 1:72) van maar liefst 33 m² met ruim 9.000 soldaten en 1.500 paarden. Het stelt het slagveld voor, vlak voor de aanval. Het terrein is natuurgetrouw op schaal weergegeven.
 
Het model werd gemaakt door Piet Prinsen uit Castricum die er 28 jaar aan werkte. Met zijn 700 x 476 cm is het de grootste van Nederland. Alle regimenten zijn door hem met al hun uniformkleuren, banieren en dergelijke correct weergegeven. Gezien de schaal van de figuurtjes (gemiddeld slechts 2,5 cm hoog) was dit een secuur en tijdrovend karwei. Piet Prinsen is elke dag aanwezig om toelichting te geven aan bezoekers.

waterloo2015.org