Napoleon volgens Roberts

gisteren gezien op BBC 2: Napoleon part one

Napoleon te GreatOngeveer alles uit de periode 1750-1850 mag rekenen op mijn aandacht, ook datgene wat op televisie wordt uitgezonden. Nu worden er maar weinig geschiedenisdocumentaires geprogrammeerd over deze periode dus op televisie heb ik het er niet echt druk mee. Als er historisch drama uit die periode wordt uitgezonden, is het vaak op de BBC en beperkt het zich tot de Regency Era, dat door de fans van Jane Austen is omgedoopt in Jane Austen Era.

Gisterenavond ging op BBC 2 de documentaireserie over Napoleon van start, gepresenteerd door de Britse historicus Andrew Roberts. Zijn boek Napoleon the Great heb ik niet gelezen, maar de uitzending van gisteren bevatte toch weinig nieuws voor mij.

Brug bij Lodi
De Slag bij Lodi 10 mei 1796
(schilderij van Louis Lejeune)

Het eerste deel loopt tot aan 1804, het jaar dat Napoleon zichzelf promoveerde van Consul voor het leven tot Keizer der Fransen. Andrews reisde naar Noord-Italië om locaties te bezoeken die een belangrijke rol speelde tijdens de Italiaanse veldtocht van 1796/1797, zoals de brug bij Lodi en de vesting Mantua.

Wat ik wel jammer vond, en onvolledig in Roberts‘ verhaal, is dat de Slag bij Rivoli op 14 januari 1797 onvermeld bleef. Deze belangrijke veldslag werd geleverd bij “de achterdeur” van het Habsburgse Rijk. De Oostenrijkers stuurden door de Alpen via het dal van de Adige een groot leger om Mantua te ontzetten. De vesting werd al maanden door de Fransen belegerd en de toestand was hopeloos geworden. Toen Napoleon de Oostenrijkers bij Rivoli terugsloeg, moest de vesting Mantua worden opgegeven en kwam er een einde aan de Oostenrijkse heerschappij in Noord-Italië.

Slag bij Rivoli
De Slag bij Rivoli 14 januari 1997
(schilderij van Felix Philippoteaux)
The first of three documentaries telling the story of Napoleon. With access to a unique archive of Napoleon’s personal letters, many of which have never been published before, historian Andrew Roberts journeys through the history and geography of Europe to bring this story vividly to life as he retraces the footsteps of the legendary leader himself. The films shed new light on Napoleon as an extraordinarily gifted military commander, a mesmeric leader whose private life was, contrary to popular belief, littered with disappointments and betrayals.
 
Bron: bbc.co.uk

Part Two wordt woensdag 17 juni uitgezonden.