Dagelijks archief: vrijdag 7 oktober 2005

My Favourite things [ 10 ]

de vroege albums van Genesis met Peter Gabriel

Ik leerde via mijn broer de muziek van Genesis kennen. Het moet in 1976/77 geweest zijn. Het eerste album had hij geleend van een vriendje van de middelbare school The lamb lies down on Broadway. Daarna begon hij zelf albums te kopen: Trespass en Selling England by the Pound of op te nemen op bandjes: From Genesis tot Revelation, Nursery Cryme, Foxtrot, a Trick of the Tail (1976), Wind and Wuthering(1976). Vanaf 1978 kocht hij de eerste platen uit het Collins-tijdperk: And then there were three (1978), Duke (1980), Abacab (1981) en Genesis (1983).

Met de latere Genesis heb ik nooit zoveel gehad, hoewel ik Phil Collins een uitstekende zanger vind. Maar het zijn vooral de lange epics uit de eerste helft van de jaren ’70 waar ik zo van genieten kan. De stem en het fluitspel van Peter Gabriel, de symfonische kwaliteiten van Tony Banks, het virtuose gitaarspel van Steve Hackett en de grote afwisseling van de afzonderlijke delen van de composities: echte rock-symfonieën dus.

Trespass
Trespass (1970)
De groep brengt in 1970 Trespass uit, waarop zes lang uitgesponnen, akoestisch georiënteerde, donkerromantische songs staan. Als gitarist Anthony Phillips wegens podiumangst uit de groep stapt en de overige bandleden drummer John Mayhew ontslaan, worden Steve Hackett (gitaar) en Phil Collins (drums) aangetrokken en is de zogeheten “klassieke lineup” van Genesis een feit.
 
Bron: wikipedia
Nursery Cryme
Nursery Cryme (1971)
Op de in respectievelijk 1971 en 1972 uitgebrachte Nursery Cryme en Foxtrot komt de groep muzikaal tot wasdom. Het muzikale avontuur kan nu, dankzij de komst van de technisch veel competentere Hackett en Collins, ten volle worden aangegaan, en naast de duistere romantiek wordt ook de zwarte, macabere humor van Peter Gabriel onmisbaar onderdeel van de muziek van Genesis. En om het theatrale aspect van de muziek nog meer kracht bij te zetten – en ook om de ogen van de muziekpers op de groep gericht te krijgen – kruipt zanger Gabriel op het podium in de huid van een almaar groter arsenaal aan personages. Hij gebruikt make-up, vertelt bizarre verhalen, maar maakt voornamelijk gebruik van kostuums. Dat slaat, vanaf het moment dat hij zich uitdost in de rode jurk van zijn vrouw, en een vossemasker opzet, in als een bom, en Genesis en Gabriel zijn plotseling hot.
 
Bron: wikipedia
foxtrot
Foxtrot (1972)
vi. APOCALYPSE IN 9/8
With the guards of Magog, swarming around,
The Pied Piper takes his children underground.
Dragon’s coming out of the sea,
Shimmering silver head of wisdom looking at me.
He brings down the fire from the skies,
You can tell he’s doing well by the look in human eyes.
Better not compromise.
It won’t be easy.
 
666 is no longer alone,
He’s getting out the marrow in your backbone,
And the seven trumpets blowing sweet rock and roll,
Gonna blow right down inside your soul.
Pythagoras with the looking-glass, reflect the full moon,
In blood, he’s writing the lyrics of a brand new tune.
And its hey babe, with your guardian eyes so blue,
Hey my baby, don’t you know our love is true,
I’ve been so far from here,
Far from your loving arms,
Now I’m back again, and baby it’s going to work out fine
 
(Part 6 uit Supper’s ready van het album Foxtrot)
selling England by the pound
Selling England by the Pound (1973)
Met Selling England By The Pound uit 1973 oogst Genesis, zowel muzikaal als publicitair gezien, het door Gabriel gezaaide succes. Het album brengt de groep haar eerste Engelse hitsingle, het Beatle-eske I know what I like (in your wardrobe). De theatrale live-reputatie van de groep snelt haar leden echter snel vooruit. Gabriel gaat steeds meer zijn eigen weg en heeft almaar minder behoefte compromissen te sluiten met de andere leden van Genesis. Die andere leden hebben daarentegen steeds meer het gevoel dat de podiumpersoonlijkheid van Gabriel de aandacht van de muziek afleidt, in plaats van hem erop vestigt. Strubbelingen tussen Gabriel en de rest van de groep ten tijde van de opnames van het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway (1974) leiden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel, in 1975. En omdat Peter Gabriel op dat moment Genesis was, is het volgens velen dan ook gedaan met de groep.
 
Bron: wikipedia

De rockshow ‘The Lamb lies down on Broadway’ uit 1974/75 wordt op dit moment weer uitgevoerd door de Canadese Genesis-coverband The Musical Box. Peter Gabriël en Genesis hebben dit project gezegend en de 1100 originele dia’s afgestaan die tijdens de rockshow vertoond worden. Op 12 januari 2006 is er een uitvoering in De Vereniging in Nijmegen, 21 januari in Amsterdam en 22 januari in Den Haag. Er is overigens ook een nederlandstalige site van deze replica-band.

the lamb lies down on Broadway
The lamb lies down on Broadway (1974)
The lamb lies down on Broadway is voor mij de beste plaat (dubbellp) aller tijden en ik heb de live show nog gezien in 1975 dacht ik , ik was toen 19 jaar, het is een zeer moeilijke en ontoegankelijke plaat maar na een aantal luisterbeurten geeft ie zijn geheimen bloot, vor de prog en symforockers, dit is ‘m het meesterwerk (…)”
 
“Ik zou ook zeker The Lamb niet als essentieel willen bestempelen. Als er dan al een Genesis dat stempel moet hebben ga ik toch voor Foxtrot.”
 
Reacties op The lamb lies down on Broadway te vinden op de website musicmeter.nl

Een complete discografie is te vinden op rateyourmusic.com

Alle songteksten en natuurlijk nog veel meer vind je op de official website van de band. Nederlandstalige besprekingen van alle Genesis albums staan in het progarchief.

my other favourite things