Dagelijks archief: dinsdag 2 oktober 2007

woestijnervaring [ 5 ]

vijfde dag: Deir el Qiddis Antun en Deir al Qiddis Boula

Vandaag reizen we naar de Rode Zee en bezoeken we het oudste klooster ter wereld, de plaats waar de heilige Antonius (251-356) geleefd heeft (Deir el Qiddis Antun). s’ Middags bezoeken we het nabijgelegen klooster van de heilige Paulus (Deir al Qiddis Boula).

Antonius klooster
Deir el Qiddis Antun
het oudste klooster ter wereld
Het klooster van Antonius in Egypte, (Deir Mar Antonios), en het nabijgelegen klooster van St. Paulus zijn beide Koptisch en zijn de oudst bewoonde kloosters in Egypte. Diep verborgen in de bergen van de Rode Zee en afhankelijk van bronnen voor hun watervoorziening, vinden in allebei nog rituelen plaats die in 16 eeuwen nauwelijks zijn veranderd. Zij zijn toegankelijk met speciale reizen vanuit Kaïro, Suez of Hurghada en een verblijf in een van de kloosters kan vooraf worden geregeld. Het klooster van Antonius, dat bij de voet van berg al-Qalzam dichtbij Al Zaafarana ligt, werd opgericht vlak na de dood van de heilige en is het oudste actieve klooster in de wereld. Er is zeer weinig bekend van de vroege periode van het klooster. Nochtans, tijdens de zesde en zevende eeuw migreerden veel monniken van Wadi Natroun, die onder frequente aanvallen van de Bedouïnen leden, naar het klooster van Antonius. Maar dit klooster werd zelf ook vaak geplunderd, en werd in de 11de eeuw gedeeltelijk vernietigd.
 
Tussen de 12de en 15de eeuw bloeide het klooster weer op, maar werd opnieuw in 1454 door Bedouïnen geplunderd. Wegens dergelijke aanvallen is dit klooster gebouwd als een vesting. Hoewel het klooster tegenwoordig Koptisch is, was het gedurende zijn vele jaren van bestaan vaak multi-gelovig, en huisvestte het monniken van verschillende Christelijke godsdiensten. De grot van Antonius (magharah), waar hij als kluizenaar leefde, ligt op 2 km van het klooster verwijderd en zo„n 680 meter boven de Rode Zee.
 
Bron: adolphus.nl
Antonius Abt
Antonius Abt op een koptische icoon

De heilige Antonius Abt in de kunsten