Maandelijks archief: januari 2014

cultuur als macht

voor op mijn boekenlijst:
cultuur als macht van Frits Boterman
Cultuur als machtHoe kon een cultureel zo hoogstaand en ontwikkeld volk als de Duitsers afglijden naar de meest verschrikkelijke barbarij tijdens het Derde Rijk? Deze vraag is niet te beantwoorden zonder aandacht te besteden aan de culturele tradities in Duitsland. Boterman laat zien dat de veelgeprezen Duitse filosofen, schrijvers, intellectuelen, kunstenaars en wetenschappers veel nauwer met de duistere kanten van de politiek verweven waren dan tot nu toe is aangenomen. Een uniek en ambitieus boek, waarvan zelfs in Duitsland geen equivalent bestaat.
 
Bron: duits.de
 
Volgens Boterman zelf is zijn boek ook een monument voor een manier van geschiedschrijving die hem door Maarten Brands is geleerd, zegt hij. “Dat bedacht ik gisteren, dat staat niet in het voorwoord.” De ruim 1000 pagina’s mogen worden gezien als “een protest tegen de kortademige hapsnap hiphop boekjes die de geschiedwetenschap bedreigen. Je moet het niet halfslachtig doen, maar meteen helemaal goed.”
 
duitslandweb.nl

cultuur als macht (arbeiderspers.nl)

you ain’t seen nothing yet

zondagavond gezien bij Tegenlicht: de biecht van de bankier
Tegenlicht bespreekt passages uit Master of the Universe met financieel geograaf en journalist Ewald Engelen en met Herman Wijffels, voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank. Wijffels presenteerde in de zomer van 2013 het eindrapport van de Commissie Structuur Nederlandse Banken met daarin voorstellen voor een ‘dienstbaar en stabiel bankwezen’ in Nederland. In Brussel, waar de nieuwe regels voor een Europese bankenunie op de vergadertafels liggen, interviewt Tegenlicht regisseur Jos de Putter Bernard Lietaer, schrijver van ‘Geld en Duurzaamheid. Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem’.
 
lees verder: tegenlicht.vpro.nl
de biecht van de bankier promo

Tegenlicht Meet Up #9: De biecht van de bankier | Master of the universe

er is geen bal op de teevee

… maar wél een film met Doris Day
op het Vlaamse Een om 14.05: Pillow Talk (1959)
Pillow TalkJan Morrow is een succesvolle interieurontwerpster, die leeft voor haar werk. Ze heeft geen vriend, maar als haar alcoholische huishoudster hiernaar informeert, zegt ze best tevreden te zijn zonder een man. Toch is haar leven niet zonder problemen. Noodgedwongen deelt ze een telefoonlijn met de componist en playboy Brad Allen. Brad en Jan hebben elkaar nooit ontmoet, maar hebben een intense hekel aan elkaar. Elke keer als Jan wil bellen, houdt Brad de lijn bezet door met zijn vele vriendinnetjes te kletsen. Hij speelt ze ook steeds hetzelfde liefdesliedje voor, met als gevolg dat Jan het liedje uit haar hoofd kent. Een andere zorg van Jan is een klant van haar, de miljonair Jonathan Forbes. Hij aanbidt Jan, maar zij wil niets van hem weten. Wat Jan overigens niet weet is dat Forbes een kennis is van Brad en de financier van diens Broadwaycarrière…
 
lees verder: nl.wikipedia.org of kijk vanmiddag naar één
pillow talk
poster van PillowTalk 1959

In 2003 werd er een remake deze romantische komedie gemaakt onder de titel Down with love.

Pillow Talk [ imdb.com ] | dorisday.net