Dagelijks archief: maandag 3 november 2014

Langemarck mythe

de studentenmoord van Langemarck 11 november 1914
herdenkingsweekend 6-8 november 2014 – expositie tot 28 februari 2015
LangemarkTijdens een van de eerste confrontaties tussen Duitse en Geallieerde troepen in de Ypres Salient stond een onervaren jong Duits leger, vaak bemand door vrijwilligers/studenten, tegenover het Britse Beroepsleger dat ervaren en goed voorbereid was. Stormenderhand, met een tactiek daterend uit de Frans-Pruisische oorlog van 1870, trokken de jonge Duitse soldaten richting de Britse Linies, met alle gevolgen van dien. Duizenden soldaten kwamen om het leven, waarvan om en bij de 600 studenten. Omwille van het hoge aantal gesneuvelde studenten, werd de eerste slag om Langemark, de Studentenmoord van Langemarck genoemd. De begraafplaats in Langemark wordt ook het Studentenfriedhof genoemd.
 
De Duitse studenten en scholieren hadden zich, soms collectief als jaargenoten of eindexamenklassen en soms niet ouder dan 16 of 17 jaar, bij het uitbreken van de oorlog in augustus 1914 in grote getale als Kriegsfreiwilliger opgegeven voor de militaire dienst.
 
De studentenmoord werd een begrip dat in latere jaren, tijdens het nationaalsocialistische bewind, een misbruikt symbool werd voor de opofferingsbereidheid van de Duitse jeugd. Zo ontstond de Langemarck-mythe. Deze mythe werd vooral als propagandamiddel gebruikt.
 
Bron: wo1.be
Langemark
propaganda met valse voorstelling van zaken. De oprukkende soldaten bij Langemarck zouden “Deutschland, Deutschland über alles!” hebben gezongen.

Op de website wereldoorlog1418.nl van Menno Wielenga zijn brieven te lezen (in Nederlandse vertaling) van Duitse soldaten die in West-Vlaanderen gevochten hebben. Deze brieven getuigen van de andere kant van de mythe. De documentaire Mit Jubel in die Hölle (2014) brengt het drama van Peter Kollwitz, de zoon van Käthe Kollwitz, heel dichtbij. De Duitse zender ZDF zond deze in maart uit.

de Langemarck mythe [ wo1.be ]