hoog, hoger, hoogst [ 8 ]

het wereldkapitalisme en de wolkenkrabberkoorts

Het globalisme gaat gepaard met een schaamteloze bouwwoede op het gebied van superhoge gebouwen. De paleizen van het wereldkapitalisme verrijzen niet alleen in Zuid-Oost Aziëen China, maar vooral ook op het Arabisch schiereiland (Dubai, Abu Dabhi, Mekka, Quatar en Kuweit Stad). Zelfs in de Verenigde Staten, het land waar het allemaal begon, gaan na jaren van stagnatie weer records gebroken worden. Uiteraard in Chicago (2010) en New York (2011), de bakermat van de wolkenkrabber.

Op dit moment zijn er in de wereld vijftien wolkenkrabbers in aanbouw of in planning hoger dan 400 meter. De Burj Dubai gaat deze hoogte zelfs verdubbelen. Decennialang waren het Empire State Building en de WTC Towers in New York én de Sears Tower in Chicago de hoogste gebouwen ter wereld. Totdat in 1998 met de voltooiing van de Petronas Towers het zwaartepunt in Aziëkwam te liggen. Deze gebouwen doorbraken de 400 meter grens. Totdat in 2004 in Taiwan met de Tai Pei 101 voor het eerst de magische 500 meter(1671 ft) werd gepasseerd.

Het hoogste gebouw van China
Al zullen Chinezen beweren dat hun hoogste gebouw de Tai Pei 101 is, de hoogste gebouwen van China liggen toch in Shanghai en Hong Kong . Het World Financial Center zal volgend jaar het hoogste gebouw zijn. De 400 meter is afgelopen maand overschreden en nu klimt de constructie op naar 492 meter. Volgend jaar zal hij zijn buurman Jin Mao overtroffen hebben. Nu is de Jin Mao Tower (421 m.) nog het hoogste gebouw van China en het op vier na hoogste gebouw ter wereld.

Shanghai
de Jin Mao Tower (421 m.)
is nog maar even de hoogste…

In de taps toelopende top zat in het oorspronkelijke ontwerp een groot rond gat. Maar dat deed de Chinezen teveel denken aan de door hen zo gehate Japanse vlag. Dus werd het ontwerp veranderd en komt er nu een rechthoekig gat, een soort handvat dus. Wat mij betreft mag dat hele gat gevuld worden, want het gebouw doet mij nog steeds teveel denken aan een teletubbie.

Shanghai
World Financial Center
het begin in 2005 en in 2007

Neem een kijkje in Shanghai met een live webcam.

Shanghai World Financial Center [official website]

Er is maar één plek in de wereld waar de Chineze bouwwoede overtroffen wordt. De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten is na de golfoorlog in 1991 uitgegroeid tot dé internationale proeftuin van postmoderne hoogbouw. Dertien (!) wolkenkrabbers hoger dan de Eiffeltoren zijn op dit moment gepland of in aanbouw met als grote uitschieter de Burj Dubai die de 800 meter gaat overschrijden.

Dubai
Dubai in 1991 en 2005

Kijk om je heen in Dubai met een interactieve live webcam.

alle stukjes uit deze reeks | Burj Dubai [official website]