de droom van iedere webdesigner

de nieuwe bundel Adobe Web Premium CS4 draait!

Sinds Adobe en Macromedia in 2005 samensmolten, is het nieuwe Adobe na Microsoft de grootste softwarefabrikant ter wereld. Maar op het gebied van grafisch-, web- en interaction design is er op deze planeet maar één op afstand de allergrootste en dat is Adobe. Het bedrijf bestaat sinds 1982 en vanaf 1996 ben ik een trouwe gebruiker van Photoshop en Illustrator. In 1999 begon ik ook de software van Macromedia te draaien: Dreamweaver 3, Fireworks 3 en Flash 4. Negen jaar geleden kocht ik deze voor zo’n 1800 gulden. Dankzij latere upgrades kon ik deze week weer upgraden naar de nieuwe webbundel voor 599 Euro. Dat is beslist niet veel geld als je bedenkt dat deze bundel behalve Dreamweaver CS4, Fireworks CS4 en Flash CS4 en Contribute CS4 ook nog de volgende Adobe-pakketten omvat: Photoshop CS4, Illustrator CS4, Acrobat 9, Soundbooth CS4, Media Encoder CS4 en Bridge CS4 .

Web Premium CS4
de CS4 productline gaat terug naar de basis, in grafische termen: terug naar de pixel, de bouwsteen van alle digtale voorstellingen. Gelukkig is afscheid genomen van de waspoederdozen van CS3

De Creative Suite vreet uiteraard schijfruimte. Kon ik mijn allereerste Photoshop 2.5 nog installeren met vijf diskettes, de Adobe Web Premium CS4 is zo monsterachtig groot dat hij op 2 DVD’s geleverd wordt en ruim 9 GB schijfruimte nodig heeft. Dat zijn bijna tienduizend floppies uit de vorige eeuw! Omgerekend zouden dat een kleine honderd schoenendozen vol zijn. Gelukkig zijn de computers ondertussen ook wat sneller geworden, zodat de programma’s als een tierelier draaien. Na de installatie werd ik even onaangenaam verrast omdat Dreamweaver CS 4 niet was meegeïnstalleerd. De installatieprocedure had dit pakket overgeslagen omdat er nog een verlopen Dreamweaver CS4 Beta op mijn systeem rondspookte. Daarna met custom install alsnog dit pakket geïnstalleerd. Daarna volgde weer een onaangename verrassing. Het serienummer van de Web Premium bundel werd niet geaccepteerd, waarschijnlijk omdat er nog een conflict was met het dataspook van de inmiddels verwijderde Beta. Gelukkig gaf de helpdesk van Adobe in Amsterdam uitstekende service en kreeg ik een uur na het telefoongesprek een heldere email met uitleg over het probleem. Hulde aan de helpdesk!

Adobe Creative Suite Web Premium [adobe.com]