het ‘ik’ en het ‘men’

gelezen op de Filosofie Scheurkalender : de mens als consument
De tegenwoordige mens is, alhoewel hij zich soms nog wel eens als een burger gedraagt, vóór alles een consument en hij wordt in de huidige samenleving ook vóór alles als een consument benaderd en behandeld. Vooral de massamedia spreken de mens aam als consument. Volgens de Franse techniekfilosoof Bernard Stiegler (1952) fungeren de hedendaagse massamedia – vooral televisie en internet – nagenoeg exclusief als medium om mensen tot consumenten te reduceren. En een consument is volgens hem eigenlijk geen ‘ik’, maar eerder een onderdeel van wat Heidegger ‘het men’ noemde. De massamedia, die voornamelijk in dienst staan van de kapitalistische industrie, trachten de verlangens van het publiek te vangen en te kanaliseren in de richting van consumptie. Ze proberen de bewustzijnsstroom van individuen te synchroniseren met het ritme van de kapitalistische massaproductie. Doordat de hoogstpersoonlijke verlangens van individuen steeds nadrukkelijker worden gevangen in marktsegmenten en vervolgens ook als zodanig worden bediend, vervallen ‘ik’ en ‘wij’ steeds meer tot een indifferent ‘men’, en dat inmiddels op mondiale schaal – een alleszins zorgwekkende ontwikkeling. Volgens Stiegler leven we tegenwoordig dan ook allerminst in een individualistische samenleving, zoals sociologen beweren, maar veeleer in een kuddesamenleving.
 
Bron: Pieter Lemmens, 7 augustus op de filosofiescheurkalender
De massamedia, die voornamelijk in dienst staan van de kapitalistische industrie, trachten de verlangens van het publiek te vangen en te kanaliseren in de richting van consumptie. Ze proberen de bewustzijnsstroom van individuen te synchroniseren met het ritme van de kapitalistische massaproductie.
Don Draper in Mad Men
Don Draper uit de tv-serie Mad Men
In ‘gesprek’ met de bohemians in East Village anno 1960 wordt de snelle reclamejongen ervan beschuldigd de leugen te dienen: “You make the lie. You invent want. You’re for them and not us.” Draper’s antwoord is even snel als zelfverzekerd: “I hate to break it to you, but there is no big lie, there is no system, the universe is indifferent.”

Hoe een bankovervaller filosoof wordt [ over Bernard Stiegler op 8weekly.nl ]