Back to the USSR

vanavond op Nederland 2 om 22.50 bij het Uur van de Wolf
How the Beatles Rocked the Kremlin
Beatles in USSR
John, Paul, George en Ringo
De documentaire How the Beatles Rocked the Kremlin laat zien hoe voor een hele generatie inwoners van de Sovjet-Unie de Beatles het ultieme symbool van vrijheid vormen en hoe de Beatlemania het communisme begint te ontwrichten.
 
Het strenge communistische regime maakt het in de jaren „60 niet makkelijk voor Sovjetburgers om Beatles-fan te zijn. Hun platen zijn verboden en worden tot „westerse vervuiling„ bestempeld. Burgerwachten pakken rockfans op straat op en scheren hun lange haar af. Ondanks het gevaar ontstaat er een levendige zwarte handel in Beatles-muziek, opgenomen van het illegale Radio Luxemburg en gekopieerd op oude röntgenfoto’s. Jongeren maken zelf gitaren van hun grootmoeders eettafel en telefooncellen worden geplunderd voor de benodigde onderdelen. Het Beatles-virus verspreid zich binnen de kortste keren over de hele Sovjet-Unie. “Het was religie voor ons. Een helder licht in een saai leven.“ (Joeri Peljoesjonok).
 
Regisseur Leslie Woodhead (A Cry from the Grave) maakte in 1962 het eerste filmpje van de Beatles in een Liverpoolse kelder. Nu reist hij door Rusland en Oekraïne om te ervaren dat de invloed van de „Fab Four„ achter het ijzeren gordijn nog veel groter was dan in het westen. Hij spreekt met toegewijde fans waaronder de Russische vice-premier Sergej Ivanov. Het is een emotioneel moment als in 2003 Paul McCartney eindelijk een optreden geeft op het Rode plein van Moskou met een vertolking van Back to the USSR.
 
Bron: muziek.nl
Het was religie voor ons.
Een helder licht
in een saai leven

Joeri Peljoesjonok

Het Uur van de wolf | How the Beatles Rocked the Kremlin